Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

O čom si písali Jozef a Hana Gregorovci počas prvej svetovej vojny? Divadelná inscenácia približuje ich životy

.bibiána Kristína Danitová .kultúra

Život Jozefa a Hany Gregorovcov bol poznačený mnohými dejinnými udalosťami. Tie im priniesli do životov šťastie aj utrpenie. Aký bol ich pohľad na život a vzťah? A ako s nimi súvisí obľúbená komiksová postava?

O čom si písali Jozef a Hana Gregorovci počas prvej svetovej vojny? Divadelná inscenácia približuje ich životy Divadla Jozefa Gregora Tajovského

inscenácia TEL3GRAM z dielne Divadla Jozefa Gregora Tajovského ponúka prostredníctvom troch jednoaktoviek pohľad na fragmenty ich životov. Je to mozaika, ktorá nám rozdielnymi štýlmi približuje život a tvorbu dvoch významných osobností slovenskej kultúry. Kým on bol literátom, politikom a redaktorom, ona bola spisovateľkou a osvetovou pracovníčkou zaoberajúcou sa právami žien, ktorá sa zúčastňovala protifašistického odboja žien.

úskalia dramatika za čias komédií

V kuchyni sedí Jozef Gregor Tajovoský. Hoci je tam sám, spoločnosť mu robia jemu blízki ľudia, známi a neznámi. Prostredníctvom ich stretnutí alebo ich opisov bližšie spoznávame Tajovského. 

Daniel Výrostek, jediný protagonista prvej jednoaktovky, nám prehráva najzásadnejšie momenty spisovateľovho života. Ukazuje nám útržky z jeho detstva, dospievania ako človeka i ako umelca. Opisuje nám jeho zápas o uznanie, demotiváciu z toho, že ľudia nejavia záujem o drámu, pretože úplne podľahli kúzlu komédie, ktorá bola v tých časoch veľmi obľúbená.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite