Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prvá fotka kapely uverejnená na webe patrila skupine LHC z CERN-u. Snímka im zabezpečila slávu

.bibiána Kristína Danitová .kultúra

Aká je prvá fotografia, ktorú ste zavesili na sociálne siete? Pravdepodobne si nespomeniete. Odvtedy ste ich uverejnili veľa a spolu s vami tak urobil celý svet. V súčasnosti ich denne pribúdajú milióny. Za jednou z prvých fotografií na webe stojí neznáma kapela Les Horribles Cernettes.

Prvá fotka kapely uverejnená na webe patrila skupine LHC z CERN-u. Snímka im zabezpečila slávu Silvano de Gennaro

ženskú parodickú popovú skupinu založili zamestnanci CERN-u. Vystupovali na firemných podujatiach a vedeckých konferenciách. Hrozné dievčatá z CERN-u, ako znie v preklade ich názov, sa označujú ako „jedna a jediná High Energy Rock Band“. Skratka ich názvu, LHC, je zložená zo začiatočných písmen Veľkého hadrónového urýchľovača (Large Hadron Collider). Ich hudobný štýl sa označuje ako doo-wop, ide o podžáner rhythm a bluesu, ktorý vznikol v afroamerických komunitách v 40. rokoch. Hoci sú na scéne desaťročia, najväčší úspech im paradoxne nepriniesli ich humorné pesničky, ale spoločná fotografia.

od osamelých nocí po pódiá

Na počiatku bol Silvano de Gennaro, analytik a informatik z CERN-u, ktorý v roku 1989 založil hudobný festival s názvom CERN Hardronic Festival. Chcel dať priestor kolegom predviesť svoj talent. Michele de Gennaro, grafická dizajnérka v CERN-e bola Silvanovou priateľkou, a preto ju kamarátka poprosila, či by jej partner nenapísal pieseň o osamelej žene, ktorej priateľ veľa pracuje. Michele sa k nej mala na pódiu pripojiť. Muž, ktorého si jej kamarátka chcela piesňou získať, vystúpenie nevidel. V tom čase mal službu. „Bola to škoda, ale užili sme si to a dostávali sme zovšadiaľ pozornosť,“ spomína si na svoje hudobné začiatky Michele de Gennaro. Vystúpili so Silvanovou piesňou Collider.

Silvano si môže pripísať zásluhu za vznik kapely Les Horribles Cernettes, ktorá bola oficiálne založená v roku 1990. Sám sa zhostil úlohy textára. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite