Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Beatrix Potterová sa zaujímala o mykológiu, ale preslávila sa písaním kníh. Jej králik Peter sa zapísal do histórie

.bibiána Kristína Danitová .kultúra

Milovala prírodu, vyrastala obklopená zvieratami, ktoré jej nahrádzali kamarátov. S bratom Walterom radi kreslili, čo sa nakoniec stalo životným poslaním Beatrix Potterovej. Mnohé deti mali na policiach vo svojich izbách jej knihy o zvieratkách s nádhernými ilustráciami.

Beatrix Potterová sa zaujímala o mykológiu, ale preslávila sa písaním kníh. Jej králik Peter sa zapísal do histórie wikipedia

vráťme sa však do čias, keď sama spisovateľka bola ešte malým dievčatkom, ktoré sa narodilo 28. júla 1866 ako Helen Beatrix. S bratom Walterom vyrastali v Londýne v domácnosti vyššej strednej triedy. Vychovávali ich guvernantky, čo zapríčinilo i to, že sa s rovesníkmi veľmi nestretávali. Mali len zopár priateľov. Absencia kamarátstiev však utužila vzťah medzi súrodencami. Tí sa s obľubou starali o svojich domácich miláčikov, medzi ktorých patrili aj myši, králiky, hady, mloky, netopier a ježko. Beatrixini a Walterovi rodičia boli výtvarne nadaní, ich otec sa amatérsky venoval fotografovaniu. Lásku k umeniu a prírode po nich deti zdedili. Letá v Škótsku vyvolali v Beatrix obrovský záujem o prírodu. Ten ju sprevádzal po celý život. 

od kresieb po výskum

Beatrix Potterová sa zaujímala o prírodné vedy, v čom ju podporovali i rodičia, ktorí jej umožnili získať vyššie vzdelanie. Maľovala rastliny, ktoré ju zaujali. Fascinovaná farebnosťou húb a ich miznutím z prírody sa začala viac zaoberať mykológiou po stretnutí s uznávaným prírodovedcom Charlesom McIntoshom. Pomohol jej zlepšiť presnosť jej kresieb a sám jej posielal vzorky. V roku 1895 vypracovala teóriu klíčenia spór húb. Napriek tomu, že si neskôr uvedomila, že niektoré jej vzorky boli kontaminované, pokračovala vo výskume. Na jej kresby sa dodnes odvolávajú mykológovia snažiaci sa rozlíšiť jednotlivé druhy húb. Na konci 60. rokov minulého storočia sa Potterovej splnil sen – jej kresby sa objavili v knihe Wayside & Woodland Fungi. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite