Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Filmy .týždňa: Priscilla a Elvis, Deadpool a Wolverine

.martin Papšo .kultúra .film

Vzťahy sú základ. O ich rôznych podobách nám porozprávajú aktuálne filmové premiéry. Zdanie bude pritom často klamať. To, čo sa spočiatku javí ako romantická láska, začne neskôr vykazovať znaky citovej manipulácie a privlastňovania.

Filmy .týždňa: Priscilla a Elvis, Deadpool a Wolverine PHILIPPE LE SOURD/A24/AP/SITA Jacob Elordy ako Elvis a Cailee Spaeny ako Priscilla v romantickej životopisnej dráme režisérky Sofie Coppolovej Priscilla.

to je príbeh filmu o Elvisovej láske Priscille. Ak vás fascinuje alternatívna realita (a ponuka súčasnej koalície vám už nestačí), možno dáte prednosť novej marvelovke. Jeden extrémne násilný a vulgárny superhrdina v nej potrebuje pomoc. Nájde vhodného adepta, ale kým si chlapci k sebe nájdu cestu a vytvoria silné puto (vo všetkej počestnosti), skočia si najprv trochu do vlasov. Premiéru mala aj čínska detektívka o záhadných vraždách pri rieke. Detektív sa bude snažiť vytvoriť si vzťah s podozrivými, aby sa dopátral k pravde, ale nakoniec bude mať problém odlíšiť zdanie od reality.

film týždňa: Priscilla

Priscilla Beaulieuová je obyčajné štrnásťročné dievča. Často sa musí sťahovať, lebo jej otec slúži na vojenských základniach po celom svete. V roku 1959 sa na jednom večierku zoznámi s Elvisom. Áno, tým Elvisom. Ich stretnutie je osudové. Jej rodičia z toho nie sú dvakrát nadšení, ale nakoniec privolia. Vidia totiž, že akákoľvek ich snaha aj tak nič nezmení a navyše Elvis sľúbil, že sa postará, aby doštudovala. A potom sa u neho bude mať ako v bavlnke. Spočiatku je všetko idylické, až kým neprídu prvé nároky – ako má Priscilla vyzerať, čomu sa smie venovať a podobne. 

Priscilla je dráma režisérky Sofie Coppolovej, mapujúca vzťah legendárnej dvojice (v podstate takej americkej verzie kráľovskej rodiny, keďže šľachta im nebola dopriata). Informácie čerpá z prvej ruky, je totiž adaptáciou knihy pamätí Priscilly (Elvis a ja). Podľa niektorých zdrojov je vraj Elvis stále živý a keďže nemal námietky, môžeme tento film považovať za pravdivé vykreslenie reality. Je to síce príbeh vzťahu konkrétnej dvojice od zoznámenia po rozvod, ale má univerzálny presah. Ukazuje príbeh ženskej emancipácie a prerod naivného zamilovaného dievčaťa na silnú zrelú ženu. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite