Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

plan.art: Víkendový TO DO list 3. – 4. august

.mariana Jaremková .kultúra

PLAN.ART pre vás opäť pripravil víkendový TO DO list.

plan.art: Víkendový TO DO list 3. – 4. august Chrystabell a David Lynch

kam do galérie:

múzeum Sigmunda Freuda

Sigmund Freud dal svetu “psychiatrov gauč” a ak navštívite dom č. 19 na viedenskej Berggasse (Freud tu žil a ordinoval v rokoch 1891 až 1938), môžete stáť práve v miestnosti, ktorá bola svedkom zrodu tohto konceptu. Samotný gauč – dar od pacienta – odišiel s Freudom, keď utiekol z nacistami riadenej Viedne do Londýna. Slávny gauč tam teda neuvidíte, ale zostalo niekoľko originálnych kusov nábytku, napr. pôvodný intarzovaný drevený stôl, ktorý stál v Herrenzimmer,pohovka v čakárni, či zrkadlo v jeho pracovni.

V múzeu je aktuálne výstava THE UNCANNY. Sigmund Freud and Art, ktorá sa venuje vzájomnému vplyv umenia a psychoanalýzy prostredníctvom diel rôznych umelcov, medzi nimi napr. Louise Bourgeois, Gregory Crewdson, Francesca Woodman, Helmut Newton alebo Cindy Sherman.

kde: Berggasse 19, Viedeň

kedy: denne 10.00 - 19.00

...v čakárni u Freuda...v čakárni u Freuda

egon Schiele Art Centrum

Stála expozícia v nádherne zrekonštruovanej budove pivovaru z 15. storočia predstavuje kresby, grafiky, aj skice slávnych Schieleho obrazov. Nájdete tu aj jeho korešpondenciu, unikátne rodinné fotografie, genealógiu Schieleho predkov, dokumentáciu o pobytoch v Českom Krumlove a motívoch jeho diela, jeden z originálnych odliatkov Schieleho posmrtnej masky, ale to čo nenájdete nikde inde iba tu je pôvodný nábytok - stolička vyrobená podľa jeho návrhu, originálny maliarsky stojan a najmä zrkadlo, pred ktorým Schie-le stál keď maľoval svoje autoportréty. Zrkadlo mu darovala matka a bral si ho so sebou pri každom sťahovaní spolu so stojanom a stoličkou. 

kde: Široká 71, Český Krumlov

kedy: ut - ne - 10. 00 - 18.00

festival Nocturno

Hlavnou témou štvrtého ročníka Festivalu Nocturno je empatia a umelá inteligencia. V priestoroch Zechenterovej záhrady si môžete pozrieť viac ako dvadsať svetelných inštalácií a projekcií. A celé to “ozvučí” Jonatán Pastirčák.

kde: Zechenterova záhrada, Kremnica 

kedy: 3. august od 19.00

kam za divadlom:

...do Sadu Janka Kráľa na Shirley Valentine

Ak ste ešte nevideli one-woman show, inscenáciu Shirley Valentine, v ktorej exceluje Zuzana Kronérová, tak máte možnosť pozrieť si ju pod hviezdami v parku. Príbeh o žene v strednom veku, ktorá sa rozhodla zmeniť svoj život a utečie  do krajiny “za stenou”. „Rada si tresnem pohár vína, keď varím, stena, počuješ?”

kde: Sad Janka Kráľa, Bratislava

kedy: 4. august o 20.00

...a keď už sa tu vedú vášnivé „odborné “debaty o (ne)ženskom športe

koule (Dramox)

Divadelné spracovanie škandalóznej rozhlasovej hry, ktorá rozpútala lavínu súdnych žalôb a mediálnych emócií, aby sa nakoniec stala najsťaho-vanejšou rozhlasovou hrou na internete a v ankete poslucháčov aj rozhlasovou hrou roka. Atletická kráľovná Milena, doktor Cvach mieša anabolické steroidy, Jiřina Švorcová recituje o pionirskom odznaku v intimnych partiách a Štěpánka Haničincová pomáha čertíkovi Bertíkovi poslať do pekla súdruhov Husáka a Štrougala… a k tomu ešte srdcervúca výpoveď sfetovanej laboratórnej myši. Hra s podtitulom “príbeh vrhačky” je tragikomickým fiktívnym portrétom československej atlétky Mileny, ktorá láske k športu obetovala všetko a teraz svoj život plný komických i bolestných protikladov rekapituluje.

z gauča:

kafka (iVysílaní Česká televize)

Životopisný seriál predstavuje život a  dielo Franza Kafku cez jeho priateľstvo s Maxom Brodom, vzťahy k Milene Jesenskej alebo Dore Diamantovej, rovnako ako vplyv problematického vzťahu s otcom, ktorý sa významne prepísal do jeho tvorby. Seriál sa nesnaží kopírovať kafkovskú atmosféru, má v sebe nadsázku, iróniu a cynizmus. Možno nejde do hĺbky, ale mnohé z jeho diela vysvetľuje.

anatómia pádu a Zóna záujmu  (Max)

Dva výnimočné filmy, ktoré nedajú vydýchnuť si už môžete pozrieť aj doma. Bravúrna vzťahová štúdia a sugestívne spracovanie témy holokaustu.

 

peter Scherhaufer

V tomto týždni sme si pripomenuli nedožité 82. narodeniny režiséra Petra Scherhaufera, ktorý výrazným spôsobom ovlyvnil českú aj slovenskú alter-natívnu, avantgardnú divadelnú scénu najmä v 70. a 80. rokoch, ale aj po roku 1989. Prečítajte si spomienky režiséra Juraja Nvotu, autora dokumentárneho filmu Múdry blázon (2020), a tiež o tom, ako intenzívne je “Šeri” stále prítomný vo svojom domovskom divadle Husa na provázku. Dokument o tejto ľudsky a umelecky výraznej postave česko-slovenského divadla v archíve Slovenskej televízie nenájdete, ale môžete si aspoň na YouTube pozrieť dokument Českej televízie z r. 2013 Peter Scherhaufer. 

na počúvanie:

david Lynch, Chrystabell: Cellophane Memories

Nového filmu Davida Lyncha sa asi tak skoro nedočkáme, ale ich atmosféru vracia aspoň nový album Cellophane Memories, ktorý je ďalšou hudobnou spoluprácou Lyncha a Chrystabell a prvým albumom od smrti Lynchovho dvorného skladateľa Angela Badalamentiho v r. 2022. Jeho hudobné stopy ale na albume samozrejme nechýbajú a síce v skladbách She Knew a So Much Love. Strohé texty, ambientné zvukové plochy a hypnotický spev. V skladbe Reflections in a Blade je dokonca opäť použitý známy spätný dialógový efekt využívaný v scénach z červenej miestnosti v Twin Peaks. Je to známy zvuk (a svet) - znepokojujúci, záhadný, temný, ale súčasne s náznakom svetla. Album nie na bežné počúvanie, ale je to dokonalý at-mosférický “soundtrack”.

jack White: No Name

Šiesty štúdiový album Jacka Whitea sa stal raritou ešte pred svojim oficiálnym vydaním, keď vyšiel bezplatný vinyl s dvoma skladbami, ktorý dostávali ľudia k nákupu vo vybraných obchodných domoch v Detroite, Londýne a Nashville. Na obale nebolo uvedené nič okrem názvu No name a tak nikto netušil, že ide o album Jacka White. Raritný vinyl sa potom samozrejme okamžite ponúkali ľudia na internete, cena sa vyšplhala až na 1 000 dolárov. Album je príjemným návratom k  punk-bluesovému soundu White Stripes, a priamočiary gitarový zvuk tu skvelo prepája s experimentálnejším zvukom svojich posledných nahrávok. 

...a zájdite si vypočuť aj Alla Czeca - Kukal Quartet

V októbri 1923 dostal Leoš Janáček podnet od Českého kvarteta na vytvorenie kvartetovej kompozície. Nechal sa inšpirovať predchádzajúcim čítaním Tolstého poviedky Kreutzerova sonáta (ktorú spisovateľ vytvoril pod vplyvom slávnej Beethovenovej Kreutzerovej sonáty – Sonáty A dur, op. 47). Janáčkovo Sláčikové kvarteto č. 1 je majstrovským dielom skladateľa, ktorý si uvedomoval význam sláčikového kvarteta pri prepájaní najvyšších úrovní subjektivity so závažnými otázkami ľudskej a umeleckej existencie. Vypočuť si ho môžete (aj s ďalšími kompozíciami) v podaní Kukal Quartet v rámci festivalu komornej hudby Hortus Artis. 

kde: Záhrada Domu Albrechtovcov, Kapitulská 1, Bratislava

kedy: 4. augusta o 18.00

na čítanie:

josef Váchal: Krvavý román 

Nové vydanie dnes už medzi fajnšmekrami kultovej knihy, ktorá vzdáva svojrázny hold brakovým žánrom.  „Krvas jak se patří! Aneb čtení vážné i nevážné o tom, jak se to všechno semlelo… Lidičky, pojďte blíž, přistupte a slyšte neuvěřitelný příběh, při kterém vám bude tuhnout krev v žilách,“ tak predstavoval svoju knihu sám autor. Napokon už aj názvy kapitol Mrtvola v komíně, Tajemná díra, Obživlý nebožtík alebo Útěk z blázince hovoria jasne nehovoriac o ilustráciách, ktoré texty sprevádzajú.  Krvavý román je raritnou bibliofíliou a živelným textom, ktorý nemal žiaden rukopis, prehliadkou strašidelných a groteskných drevorytov. Presne sto rokov po tom, čo Váchal vo svojej vršovickej dielni v sedemnástich exemplároch dal Krvavý román svetu vychádza teraz v doplnená  esejami váchalovskej kurátorky Hany Klimešovej a riaditeľky vydavateľstva Paseka Anny Horáčkovej.

 ...a z knihy Nefotografie, ktorú sme vám už na plan.art predstavili, si teraz môžete vypočuť text V emulzii pamäti, v podaní autora, fotografa Petra ŽUPNÍKA.

https://www.plan.art/plan/litera-plan/ked-fotografi-pisu?fbclid=IwY2xjawEa0xBleHRuA2FlbQIxMQABHeimmlo60NKA8D05OVuXatDtQ7q3KwzA4MJKl1kr4uXnAw00A2tqJX9vOQ_aem_qUunbk19TlHFf6wWe47P6g

votava

V sobotu, 3. augusta by mal Aleš Votava narodeniny. „Myslím si, i keď to znie kacírsky, že scénografia je najlepšia vtedy, keď nie je.“ Votavove známe slová  nájdeme na obale monografie, v ktorej kunsthistorička Dag-mar Poláčková približuje život a rozsiahle dielo významného slovenského scénografa, ktorý odišiel príliš rýchlo. Vo vývine slovenskej divadelnej scénografie patril Aleš Votava v 90. rokoch 20. storočia k dominantným osobnostiam. Jeho realizácie znamenali obrat v slovenskej divadelnej scénografii a priblížili ju k aktuálnym svetovým trendom. Autorka sa venuje jeho umeleckej tvorbe, pedagogickej i publicistickej činnosti; monografia je obohatená spomienkami umelcových priateľov i kolegov (Viliam Klimáček, Martin Bendík, Soňa Grusková, Martin Huba a mnohí ďalší), ako aj repro-dukciami jeho projektov. „Farba je votrelec, ktorý k nám prenikol z vesmíru zakliaty v energii bieleho, či zdanlivo bieleho svetla hviezd.“

...v sobotu sa končí aj Mesiac autorského čítania, v Bratislave ho uzavrie Dominika Moravčíková (19.00 v Zichyho paláci)

V roku 2020 debutovala básnickou zbierkou Deti Hamelnu a jej prozaická prvotina Dom pre jeleňa vyšla v 2022. „Zaujímajú ma všelijaké vzťahy, nielen rodinné, ale všeobecne také, kde sú ľudia spútaní konvenciami alebo všeobecne v dôsledku banálneho osudu a musia spolu žiť. Bavia ma aj rozvetvené rodiny. Niekedy je pre mňa literatúra aj náhradným priestorom na rozohratie vzťahov, ktoré sama nemám.“

PLAN.ART vám praje príjemné víkendové dni!

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite