Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Mateja Drličku odvolali z funkcie riaditeľa SND – čo to znamená podľa Mariana Jaslovského

.sita .tasr .marian Jaslovský .kultúra

Ako uviedol denník Sme, dôvody zatiaľ nie sú známe.

Mateja Drličku odvolali z funkcie riaditeľa SND – čo to znamená podľa Mariana Jaslovského SITA/Diana Černáková

ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nom. SNS) odvolala z postu generálneho riaditeľa Slovenského národného divadla (SND) Mateja Drličku. Drlička pritom minulý týždeň získal významné ocenenie. Francúzske vyznamenanie Rytier Rádu umenia a literatúry mu udelila francúzska ministerka kultúry Rachida Dati. „Ocenenie je podľa francúzskej ambasády veľkým uznaním jeho dlhoročného pôsobenia v oblasti kultúry a vynikajúcej práce na čele Slovenského národného divadla,“ uvádza SND.

Vedenie Ministerstva kultúry (MK) SR v druhej polovici júla skritizovalo manažment SND za riešenie dočasného sídla Umelecko-dekoračných dielní (UDD) v bratislavskom Lamači. Naznačilo ekonomickú nevýhodnosť nájmu, a tým aj nehospodárne využitie verejných prostriedkov, šéf SND Matej Drlička sa mal dopustiť aj porušenia interných smerníc a prekročiť svoje právomoci. Rezort sa v júli ohradil aj voči odvolaniu šéfky baletu SND Niny Polákovej, aj v tomto prípade skonštatoval, že Drlička nedodržal postup stanovený štatútom SND a svoj krok dopredu neprerokoval s ministerkou kultúry Martinou Šimkovičovou (nominantka SNS). 

Drlička je riaditeľom SND od roku 2021, pričom exministerka kultúry Natália Milanová (hnutie Slovensko) ho odvolala z funkcie v novembri 2022. Príčinou boli Drličkove vyjadrenia počas diskusie v Budapešti, ktoré podľa vtedajšej šéfky rezortu kultúry prekročili hranice slušného správania a kultúrnosti, ktorú by mali umenie a jeho predstavitelia vnášať do spoločnosti. Podľa Milanovej nezvládol svoju funkciu ako verejný funkcionár zodpovedný za svoje výroky, hoci ako manažér ju zvládol. Po zohľadnení odporúčania poradného orgánu ho v máji 2023 opäť obsadila do funkcie generálneho riaditeľa.

vysvetlenie Mariana Jaslovského

„Normalizácia“ pokračuje prudkým tempom. Či je to pomsta za odvolanie šéfky baletu, zatiaľ nevieme. V každom prípade budeme situáciu sledovať a o dianí v SND vás budeme informovať.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite