Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Majster času Oldřich Janota dodýchal svoj posledný žalm

.samuel Szabó .kultúra .kultúra

Keď v roku 1967 vyšla v USA dnes už legendárna platňa Velvet Underground & Nico, nevzbudila príliš veľa pozornosti, predalo sa z nej iba okolo 30-tisíc kusov – na pomery vtedajšieho amerického trhu s hudbou celkom smiešne číslo.

Majster času Oldřich Janota dodýchal svoj posledný žalm BEN SKÁLA/BENFOTO/WIKIMEDIA COMMONS Český hudobník Oldřich Janota v brnenskom Kabinete MÚZ 6. decembra 2018.

o desať rokov neskôr vypichol hudobník Brian Eno: „Každý z tých 30-tisíc ľudí potom založil kapelu.“ Podobný štatút by sme vedeli pripísať aj nedávno  zosnulému českému hudobníkovi Oldřichovi Janotovi – aj keď jeho obecenstvo nikdy nebývalo príliš veľké, hlásia sa k nemu významné mená českej aj slovenskej scény. Jeho vplyv na celé generácie hudobníkov naskrz všetkými žánrami bol omnoho väčší, než sa na prvý pohľad zdá. 

Oldřich Janota sa narodil v roku 1949 v Plzni, vyštudoval žurnalistiku a prijal Prahu za svoj domov. V druhej polovici 70. rokov sa postupne etabloval na českej folkovej scéne, či už sólovo, alebo s kapelou Pentagram – už vtedy mal veľmi svojráznu poetiku, kde sa miešali staré povesti a prírodné motívy so všedným životom v špine a ruchu veľkomesta. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite