Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Stanovisko Fondu na podporu umenia k tlačovému vyhláseniu Ministerstva kultúry SR

.redakcia .kultúra

Fond na podporu umenia sa dištancuje od prepájania zástupcov a zástupkýň politických strán s podpornou činnosťou fondu. Fond je verejnoprávnou inštitúciou zriadenou záko- nom, to znamená, že nerozdeľuje finančné prostriedky podľa toho, kto o tieto prostriedky žiada, ale na základe jasne definovaných a zverejnených pravidiel podpornej činnosti.

Stanovisko Fondu na podporu umenia k tlačovému vyhláseniu Ministerstva kultúry SR SITA

na tlačovej konferencii Ministerstva z dňa 15. 8. 2024 zaznelo viacero nepravdivých a skreslených informácií.

Nie je pravdou, že poskytnutie viacročnej podpory Nadácii Milana Šimečku sa udialo neštandardným spôsobom. Fond poskytuje finančnú podporu formou viacročných projektov od svojho vzniku. Viacročná podpora je určená pre časovo a finančne náročnejšie projekty, pri ktorých je dôležitá ich udržateľnosť. Ide napríklad o projekty vydávania časopisov alebo realizáciu veľkých festivalov naprieč všetkými oblasťami umenia a kultúry.

V posledných rokoch viacročnú podporu získalo napríklad ocenenie CE ZA AR, festivaly Viva Musica!, Konvergencie, Kremnické Gagy, Biela noc, či Dotyky a spojenia. O viacročnom projekte Nadácie Milana Šimečku bolo rozhodnuté na základe hodnotenia odbornej komisie v decembri 2023, teda v súlade so štandardným harmonogramom výziev a v čase, kedy vôbec nebolo jasné, kedy bude novela zákona o fonde predložená a čo bude jej predmetom.

Na uzavretie zmluvy k viacročným projektom musia prijímatelia a prijímateľky dotácií splniť viaceré časovo náročné administratívne podmienky. Je preto bežné, že zmluvy k tomuto typu projektov sú uzatvárané s dlhším časovým odstupom od rozhodnutia o pridelení podpory.

Ministerstvo kultúry zároveň problematizovalo členstvo poslankyne PS Zory Jaurovej v odborných komisiách fondu. Zora Jaurová bola v minulosti, vzhľadom na svoju dlhoročnú expertízu, členkou odborných komisií v oblasti kreatívneho priemyslu a Mesta kultúry.

Hodnotenia odbornej komisie sa zúčastnila naposledy vo februári 2023. Počas svojho poslaneckého mandátu teda neparticipovala na žiadnom zasadnutí odbornej komisie.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite