Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

plan.art: Víkendový TO DO list 17. – 18. august

.mariana Jaremková .kultúra

PLAN.ART pre vás opäť pripravil víkendový TO DO list.

plan.art: Víkendový TO DO list 17. – 18. august

kam do galérie:

100 rokov dizajnu

Už iba do konca augusta máte možnosť vidieť expozíciu, ktorá mapuje históriu a súčasnosti slovenského dizajnu. Expozícia obsahuje viac ako 500 predmetov z oblasti dizajnu a úžitkového umenia, ktoré reprezentujú obdobie od roku 1918 až po súčasnosť. Úlohou expozície je vytvoriť prehľadnou a inšpiratívnou formou príbeh vzniku a vývoja dizajnu na Slovensku, ktorý zahŕňa všetky relevantné oblasti a fenomény. Od septembra bude, z dôvodu aktualizácie o nové poznatky a diela, expozícia na čas neprístupná, ale už čoskoro si ju budete môcť pozrieť virtuáne na webstránke Slovenského centra dizajnu.

kde: Slovenské múzeum dizajnu, Hurbanove kasárne, Kollárovo nám. 10, Bratislava

kedy: st - ne: 14:00 - 18:00

prázdna stolička

V septembri 1941 vydala vláda Slovenskej republiky Nariadenie o právnom postavení Židov. V § 38 bode 1 sa uvádza, že: „Židia sa vylučujú z akéhokoľvek štúdia na všetkých školách a učebných ústavoch okrem škôl ľudových a okrem kurzov osobitne pre nich zriadených.“ Evanjelické kolegiálne gymnázium v Prešove navštevovalo v tomto období 102 žiakov židovského vierovyznania, ktorých  v zmysle nariadenia zo štúdia vylúčili. Mnohí z nich boli neskôr deportovaní do koncentračných táborov a mnohí útrapy 2. svetovej vojny neprežili.

Výstava približuje spoločný projekt žiakov a učiteľov prešovského EKG, pátrajúcich po menách a osudoch starších spolužiakov, ktorí museli počas druhej svetovej vojny na základe protižidovského nariadenia Slovenského štátu nedobrovoľne opustiť školské lavice.

O osudoch žiakov židovského pôvodu z Evanjelického kolegiálneho gymnázia v Prešove je možné dozvedieť sa aj z publikácií vylúčených žiakov Róberta Cvi Bornsteina (Záblesky v temnote)-práve táto kniha bola prvým inšpiračným zdrojom,  Agneše Kalinovej (r. Farkašovej) a Heather Dune Macadam.

kde: Slovenské národné múzeum, Vajanského nábrežie 2, Bratislava

kedy: ut - ne: 9.00 - 17.00 (v sobotu 10.00 - 18.00)

za filmom:

martin Pollack: Pohľad do priepasti

V predpremiére na trenčianskom Square Film Festivale máte možnosť vidieť dokumentárny film, ktorý bol inšpirovaný knihou Smrť v bunkri rakúskeho reportéra Martina Pollacka. Ako žiť s vedomým, že ste synom nacistického vraha? Túto otázku si musel Pollack, biologický syn elitného nacistu SS, veliteľa vražedného Sonderkommanda 7 Gerharda Basta položiť. A nazrieť ôdo priepasti”. Bastova krvavá stopa vedie aj na Slovensko, po potlačení SNP sa podieľal na vraždení partizánov a civilného obyvateľstva v okolí Banskej Bystrice a Ružomberka. Aj na tieto miesta vás film Jara Vojteka zavedie v sprievode Michala Hvoreckého, ktorý prekladá Pollackove diela do slovenčiny.

Špeciálna projekcia pri príležitosti 80. výročia SNP.  Vstup je voľný.

Viac si o filme prečítajte na plan.art.

kde: Café Sládkovič, Trenčín

kedy: 17. 8. o 13.00

vtáčnik

Film preniká do života obyvateľov jednej bratislavskej štvrte. Či už sú to bývalí záhradkári, ktorí spomínajú na časy, keď lokalitu tvorili len vinice a les a neviedla sem žiadna asfaltka, riaditeľ Googlu, ktorý si stavia pre seba a svoju rodinu domov snov, majiteľka bytu v novostavbe, narážajúca na nekomunikatívnosť susedov, stavbyvedúci veľkého bytového komplexu, ktorý sa pravdepodobne chystá vytlačiť posledný kus divočiny alebo pôvodní zvierací obyvatelia. „Ešte donedávna patril Vtáčnik do chránenej zóny Podhorský pás, čo znamenalo, že hraničí s prírodnou rezerváciou a nemôže sa na jeho území stavať. Vďaka korupcii na miestnom stavebnom úrade a medzi lokálnymi poslancami sa však developerom podarilo územie preklasifikovať na stavebné pozemky, čím sa im otvorili prakticky neobmedzené možnosti,“ uvádza debutujúca režisérka Eva Križková, ktorej život je s miestom úzko spätý. Môže to byť príbeh jedného konkrétneho miesta, ale nie ojedinelý. 

z gauča:

americký cisár (Dramox)

Koprodukčný divadelný projekt Štúdia 12 a Divadla Pôtoň vytvorený na základe rovnomennej reportáže rakúskeho spisovateľa Martina Pollacka si môžete pozrieť už aj online. Scénická kompozícia vychádzajúca z reportážnej knihy Americký cisár, ktorá spracúva tému hromadného vysťahovalectva na prelome 19. a 20. storočia a dokazuje, že utečenecká kríza nie je slovným spojením, ktoré sa týka výhradne dnešných dní. Aj naši predkovia z východu rakúsko-uhorskej monarchie boli na sklonku 19. storočia súčasťou exodu obrovských rozmerov a zároveň boli výhodným obchodným artiklom pre špekulantov, prevádzačov, agentov a podvodníkov každého druhu. Toto obdobie približuje množstvom historických faktov podporených silnými príbehmi a osudmi konkrétnych ľudí.

andy Summers - Autobiografia  (DAFilms)

Dokument režisérov A. Grieva a L. Lazina, nakrútený podľa spomienok gitaristu a fotografa „Andyho“ Jamesa Summersa vás vezme na strhujúcu cestu hudobným svetom. Mapuje Summersov život od mladosti až po rok 2012, jeho osudové stretnutie s bubeníkom Stewartom Copelandom a predovšetkým obdobie so skupinou The Police. Film prináša exkluzívne rozhovory ako aj zábery zo svetového turné skupiny The Police v roku 2007.

na koncertné i vinylové počúvanie:

tom Verlaine: Songs and Other Things

Album Songs and Other Things vyšiel v roku 2006 a bol spolu s, v tom istom roku vydaným, akustickým Around, posledným albumom Toma Verlaina, spoluzakladateľa a frontmana ikonickej newyorskej skupiny Television, ktorý formoval zvuk modernej hudby od svojich začiatkov v Neon Boys a najmä Television, počas svojej sólovej kariéry, aj ako gitarista v skupine Patti Smith Group. Po takmer dvadsiatich rokoch teraz tento album vyšiel na vinyle a vy si tak môžete opäť užiť ten nezameniteľný zvuk Verlainovej gitary (ten tón vibrata!). Album je i návratom Verlaina ako skvelého textára. Plný rôznych hudobných nálad a s typickým speváckym prejavom pohybujúcim sa od deklamovania až po chvejúce sa vysoké tóny. Vrstevnaté skladby predstavujú Verlaina ako autora a interpreta, ktorý nepotrebuje experimentovať, ale naopak sa vracia k podstate.

Driss El Maloumi, marocký skladateľ a virtuózny hráč na oud, arabskú lutnu s krátkym krkom vystúpi v Bratislave v rámci World Music Festivalu. Driss El Maloumi dokonale pozná a interpretuje tradičnú berberskú hudbu, jeho tvorba je ale obohatená aj o ďalšie hudobné vplyvy, dokáže byť absolútne slobodný. Vychádza z tradície, jej sily, ale skúma možnosti nástroja aj mimo tradície. Všestranný hudobník na festivale zahrá tradičnú marockú hudbu v triu so svojím bratom Saidom, ktorý hrá na perkusie a ďalším perkusionistom a spevákom, ktorý Lahoucinom Baqirom. Na koncerte vystúpia aj so Spectrum Quartett. Driss El Maloumi naživo už v nedeľu v Moyzesovej sieni.

  

na čítanie / na čítaní:

3x Martin Pollack

Skôr ako si pozriete dokumentárny film Martin Pollack: Pohľad do priepasti, prečítajte si nielen knihu Smrť v bunkri, ktorá ho inšpirovala, ale i Amerického cisára (už sme pár riadkov pred odporúčali jeho divadelnú podobu, akú mu dalo Divadlo Pôtoň - pozrite si aspoň online), alebo príbehy zo starej Haliče v knihe Halič. Putovanie po stratenom svete. Všetky v preklade Michala Hvoreckého.

reinaldo Arenas: Barva léta

Kubánskeho spisovateľa a disidenta mnohí z nás spoznali vďaka filmu Juliana Schnabela Kým sa skončí táto noc, ktorý nakrútil podľa rovnomennej Arenasovej autobiografie. Arenas bol vo svojej rodnej krajine prenasledovaný, väznený a mučený nielen ako autor a disident, ale aj za homosexualitu. Šťastie mu nepriniesla ani emigrácia, napokon sa rozhodol pre dobrovoľný odchod.  Arenasov štýl charakterizuje nespútaná imaginácia, provokácia proti konvenciám a dogmám, a vždy prítomná obhajoba idividuálnej i spoločenskej slobody. Jeho posledný román je grotesknou a parodickou alegóriou autorovho života aj histórie jeho krajiny. Dej je situovaný do jediného dňa roku 1999, v ktorom sa na oslavu päťdesiatich rokov vlády diktátora Fifa koná veľký karneval. Sled kruto žartovných a rabelaisovsky komických, husto erotických až pornografických epizód a scén, ale aj pasáží úvahových a lyrických má spoločného menovateľa, ktorým je túžba podať vášnivé svedectvo o víťazstve ľudského ducha nad politickým a sexuálnym útlakom. Vydanie knihy podporilo Ministerstvo kultúry Českej republiky.

...a ak sa vám páčila poviedková kniha Hotel Balkán, alebo sa o nej chcete dozvedieť viac než sa pustíte do čítania, zájdite si v nedeľu do banskoštiavnickej Eleuzíny, na stretnutie s autorkou, finalistkou Anasoft Litera, Miroslavou Kuľkovou. Každá balkánska krajina má svoj hotel Balkán – cudzinu aj domov, v ktorom sme dočasne, a predsa je všade. Kedysi tieto krajiny, oblasti, enklávy tvorili jeden celok, potom sa krvavo rozišli a teraz si znova hľadajú cestu k sebe. Sedem poviedok debutujúcej autorky sa odohráva v siedmich balkánskych krajinách. Ich obyvatelia hľadajú cestu nielen k druhým – vzhľadom na históriu a miesta, kde žijú –, ale hlavne späť sami k sebe. Prehodnocujú vzťahy, z ktorých ujsť chcú, ale nedokážu, a nachádzajú tie, ktoré ich ešte môžu zachrániť. Začiatok diskusie je o 17.00.

...a ešte pre pobavenie a najmä poučenie:

Adolf Peter Záturecký: Slovenské príslovia, porekadlá, úslovia a hádanky

PLAN.ART vám praje príjemné víkendové dni.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite