Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kleopatra bola egyptskou vládkyňou aj múzou mnohých filmárov. Je o nej natočená jedna z najdlhších snímok všetkých čias

.bibiána Kristína Danitová .kultúra

Egyptská kráľovná Kleopatra je výraznou historickou postavou, ktorá učarovala mnohým filmárom. Žiadna herečka, ktorá ju dodnes stvárnila, za túto úlohu nezískala Oscara. Čím vynikali filmové adaptácie jej života?

Kleopatra bola egyptskou vládkyňou aj múzou mnohých filmárov. Je o nej natočená jedna z najdlhších snímok všetkých čias wikimedia commons

kleopatra VII.  bola poslednou nezávislou vládkyňou starovekého Egypta. Hovorí sa o nej, že bola jediná z rodu Ptolemaiovcov, ktorá ovládala egyptský jazyk. Jej materinským jazykom bola totiž gréčtina. Veľkú pozornosť vzbudzujú najmä jej vláda, ctižiadosť a osobité kúzlo, ktorým si podmanila Gaia Iulia Caesara i Marca Antonia. Je známa tým, že sa kúpala v mlieku, no len málokto vie, že je autorkou jednej z prvých kníh o kozmetike. 

Kleopatrin život bol plný udalostí, ktoré oslovili nielen mnohých vedcov a výskumníkov, ale aj umelcov. O jej živote je natočených viac ako dvadsať filmov. Viaceré z nich sú niečím prvé či výnimočné.

prvá

Prvým filmom o Kleopatre je krátky film z roku 1910. O dva roky neskôr o nej vznikol prvý celovečerný film. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite