Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Riaditelia SND upozorňujú na komplikovanú situáciu, do ktorej ministerka dostáva SND

.sita .kultúra

Podľa riaditeľov SND nekonaním a neusmerňovaním zo strany zriaďovateľa čelí divadlo a najmä jeho zamestnanci neistote, zmätku a chaosu, ohrozený je aj začiatok divadelnej sezóny.

Riaditelia SND upozorňujú na komplikovanú situáciu, do ktorej ministerka dostáva SND SITA

riaditelia Slovenského národného divadla (SND) adresovali ministerke kultúry Martine Šimkovičovej otvorený list, v ktorom opätovne upozorňujú na komplikovanú situáciu, do ktorej ministerka svojou nečinnosťou dostáva SND. Ministerku opätovne žiadajú o bezodkladné usmernenie v otázke ďalšieho fungovania SND po odvolaní generálneho riaditeľa Mateja Drličku, keďže doteraz nebol vymenovaný nový ani poverený zastupujúci generálny riaditeľ a SND je už viac ako dva týždne bez štatutárneho zástupcu.

„So žiadosťou o usmernenie Vás dvakrát kontaktoval v mene SND a nás ostatných riaditeľov a vedúcich zamestnancov dnes už bývalý ekonomický riaditeľ SND Matej Bošňák, avšak bez Vašej spätnej väzby,“ uvádza sa v otvorenom liste ministerke Šimkovičovej, pod ktorým sú podpísaní riaditeľ Technicko-prevádzkového úseku Ľubomír Čarvaga, riaditeľka Činohry Miriam Kičiňová, riaditeľka Úseku ľudských zdrojov Petra Lanáková, riaditeľ Úseku GR Matúš Maderič, riaditeľ Umelecko-dekoračných dielní Samuel Rihák, riaditeľka komunikácie Barbora Šajgalíková a riaditeľ obchodu Patrik Taliga. Ministerku požiadali o usmernenie, koho aktuálne z hľadiska organizačných, právnych a technických otázok môžu považovať v súlade s právnymi predpismi za štatutárny orgán SND.

V liste tiež žiadajú o usmernenie, ako má SND postupovať pri podpisovaní písomností, napr. uzatváranie zmluvných vzťahov, pracovnoprávnych vzťahov, vyjadrenia na súdy, odpovede na žiadosti o informácie, vymenovávanie komisii na vyhodnocovanie verejných obstarávaní a iných písomností, keďže doteraz tieto úkony vykonával generálny riaditeľ SND. „V mnohých prípadoch je SND viazané lehotami na zaslanie odpovede alebo vyjadrenia, taktiež aj v zmluvných vzťahoch, takže nepodpisovaním a verifikovaním týchto dokumentov môže dôjsť nielen k ohrozeniu novej nadchádzajúcej divadelnej sezóny, ale k tomu, že sa SND dostáva do omeškaní v plnení si zákonných či zmluvných povinností, čo je častokrát spojené nielen s finančnými sankciami, ale sa s oslabením postavenia v súdnych sporoch, či iných konaniach,“ píšu v liste ministerke riaditelia SND.

Ako ďalej uvádzajú riaditelia, v oznámení o zneplatnení odvolania riaditeľky Baletu SND Niny Polákovej sa dozvedeli, že za zastupujúceho štatutára sa označila ministerka Martina Šimkovičová. „Ministerstvo kultúry SR vystupuje voči SND ako zriaďovateľ, avšak nemáme vedomosť o existencii právneho predpisu, ktorý by ministerku kultúry oprávňoval automaticky vykonávať úkony štatutárneho orgánu SND v čase, keď tento nie je menovaný alebo poverený,“ uvádza sa v liste s poukázaním na to, že činnosť Ministerstva kultúry SR a SND podlieha verejnoprávnym normám, ktoré vychádzajú zo základných ústavných princípov. Riaditelia sa domnievajú, že v prípade, ak žiadny právny predpis nepriznáva ministerke kultúry SR kompetenciu vystupovať ako štatutárny zástupca SND, nemôže sama z vlastného rozhodnutia vykonávať úkony, ktoré priznáva generálnemu riaditeľovi SND Štatút SND. „V súvislosti s vyššie uvedeným si Vás preto tiež dovoľujeme požiadať o vysvetlenie, na základe akých právnych noriem a predpisov ste „zneplatnili“ odvolanie Niny Polákovej Matejom Drličkom, najmä ak konštatovanie neplatnosti úkonov majú v kompetencii výlučne súdy,“ píše sa v liste.

Podľa riaditeľov SND nekonaním a neusmerňovaním zo strany zriaďovateľa čelí divadlo a najmä jeho zamestnanci neistote, zmätku a chaosu, ohrozený je aj začiatok divadelnej sezóny. „SND nie je aktuálne schopné plniť si svoje zákonné a zmluvné povinnosti a z uvedeného dôvodu si Vás dovoľujeme požiadať o čo najskoršie usmernenie a vysvetlenie, aby SND mohlo naďalej fungovať a vykonávať svoju činnosť v zmysle platných právnych predpisov,“ uzatvárajú riaditelia.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite