Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

V DPOH vystavili ikonickú fotografiu muža vzdorujúceho tanku. Existuje len 43 kópií zväčšeniny snímky Ladislava Bielika

.bibiána Kristína Danitová .kultúra

V priestoroch Divadla Pavla Országha Hviezdoslava si môžete pozrieť výstavu fotografií Ladislava Bielika, ktorá zachytáva inváziu vojsk Varšavskej zmluvy. Súčasťou je aj ikonická snímka Muž s odhalenou hruďou pred okupačným tankom.

V DPOH vystavili ikonickú fotografiu muža vzdorujúceho tanku. Existuje len 43 kópií zväčšeniny snímky Ladislava Bielika

vpád ruských vojsk znamenal nástup normalizácie, ktorá so sebou priniesla prenasledovanie občanov, čistky a cenzúru. Proti tomu sa vzbúril Emil Gall, ktorý sa s obnaženou hruďou postavil pred hlaveň tanku. Jeho protest proti ruskej okupácii zachytil fotoreportér Ladislav Bielik. Jeho snímka sa vďaka zahraničným médiám a tlačovým agentúram dostala do celého sveta. V roku 1968 bola zaradená do výstavnej kolekcie World Press Photo.

„Nepripomíname si sovietskych vojakov alebo nemožné tanky, ktoré sem vmašírovali, ale najmä občiansky odpor, ktorý proti tomu vznikol,“ povedal Peter Bielik v deň výročia udalostí z 21. augusta 1968. „Boli to naši predkovia, ktorí zastavili tie tanky." Zároveň dodal, že občania Československa zastavili inváziu, ktorá by inak pokračovala do Juhoslávie a Rumunska.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite