Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Marillion: Keď sa z kópie stane originál

.samuel Ivančák .kultúra .kultúra

Inšpiračné zdroje sa prekonávajú ťažko, no keď sa to podarí a skupina nájde svoju tvár, stojí to za to. Anglická kapela Marillion to v osemdesiatych rokoch dokázala a progresívnemu rocku vdýchla celkom nový život.

Marillion: Keď sa z kópie stane originál PETE STILL/GETTY IMAGES 17. apríl 1983 Londýn, Veľká Británia: Členovia neoprogrockovej skupiny Marillion – gitarista Steve Rothery, spevák Derek William Dick (Fish) a hráč na klávesové nástroje Mark Kelly – počas koncertu na pódiu v Hammersmith Odeon.

osemdesiate roky priniesli do hudby celkom nové prvky a pomyselnú víťaznú žánrovú štafetu si prebrali celkom iné štýly. Jedno však bolo isté – progresívny rock, už v tých časoch považovaný za žáner dinosaurov, ešte stále doznieval a jeho typickí predstavitelia ako Pink Floyd, Yes alebo Genesis umne prechádzali k jednoduchším štruktúram. Stále tu však zostávala časť pôvodného publika a tiež celkom novej generácie, ktorá najväčší rozkvet progresívneho rocku nemala šancu zažiť.

hľadanie

Skrátka, piedestál výpravných suít, teatrálnosti a dlhých opusov bol natoľko veľký, že sa k nemu prihlásilo hneď niekoľko kapiel, ktoré spolu vytvorili žáner s označením neoprogresívny rock. Jednou z nich bola aj pätica z Aylesbury – Marillion. Skupina vznikla v priebehu roka 1979 a jej začiatky sa ničím nelíšia od stoviek podobných príbehov. Boli to skrátka kamaráti s vášňou hrať. Spájali ich jasné hudobné preferencie a vzory, v ktorých sa vzhliadali. Pre Marillion jednoznačne platili dve mená – už vtedy svetoznámi Genesis a výrazní predstavitelia žánru Camel. Tieto jasné inšpirácie pretavili do svojho zvuku, štýlu hrania aj pódiovej prezentácie. Po dvoch rokoch amatérskeho pôsobenia sa ku kapele na inzerát pridáva to, čo dovtedy chýbalo – výrazný frontman. Derek William Dick, známy pod prezývkou Fish, sa do čela kapely postavil nielen ako charakteristický spevák s ešte výraznejším zjavom (s výškou vyše dvoch metrov), ale tiež ako jedinečný textár.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite