Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Filmy .týždňa: Pomsta mocným bielym mužom aj návrat temnej Vrany

.martin Papšo .kultúra .film

S prepojeniami na známe priezviská sa tu v poslednom čase narába veľmi voľne a tvorivo. Nebude preto vadiť, ak obviníme premiéra z toho, že istý Ficko sa podieľal na mučení a vraždení nevinných mladých dievčat na hrade v Čachticiach.

Filmy .týždňa: Pomsta mocným bielym mužom aj návrat temnej Vrany PRESSFOTO CARLOS SOMONTE/AMAZON-MGM/AP/SITA Liz Caribel ako Camilla a Trew Mullen ako Heather v americkom trileri režisérky Zoë Kravitzovej Tiché znamenie.​

a práve o zneužívaní mladých dievčat zhýralými boháčmi na mieste plnom luxusu bude prvá dnešná filmová novinka. Lenže tieto baby to nenechajú len tak a začnú sa kruto mstiť. Tému pomsty dôkladne rozoberá aj temný príbeh antihrdinu, ktorý vyzeral byť odpísaný, ale vzoprel sa súmraku. Pomsta zo Súmračnej by bol možno dobrý názov, ale musí nám stačiť Vrana. Oba filmy sú veľmi expresívne až agresívne, držiace sa príslovia: čo nejde rozumom, to ide silou, a čo nejde silou, ide ešte väčšou silou. Preto ich preložíme komornou maďarskou drámou o Kálmánovi a jeho meninovej oslave.

film týždňa: Tiché znamenie

Nechutne bohatý miliardár Slater King sa ospravedlnil za svoje nevhodné správanie, odstúpil z firmy a rozhodol sa konať dobro. Počas slávnostného večierka jeho nadácie ho očarí servírka Frida, ktorú pozve na svoj nedávno kúpený ostrov, aby si s partiou priateľov pár dní užívali. Čaká ich úslužný personál a dokonalé zásobovanie najvyberanejšími jedlami, najdrahším alkoholom a najtučnejšími jointmi. Ale niečo na tomto mieste nie je v poriadku. Dejú sa zvláštne veci a Frida začína spochybňovať svoju realitu.

Tiché znamenie je americký triler režisérky a spoluautorky scenára Zoë Kravitzovej. Je to síce jej debut, ale pôsobí veľmi suverénne. Spočiatku to vyzerá ako sarkastický obraz bohatej zhýralosti, ktorý zdanlivo nikam nesmeruje, až kým sa nezačnú odhaľovať isté skutočnosti. V ozvene hnutia Me Too nám rozpráva príbeh o svete, kde vládnu mocní bieli muži. Je to vizuálne pôsobivé, klipovitý strih a presýtené farby dodávajú filmu expresívnu príchuť. Niekedy až príliš, občasná subtílnosť by nezaškodila. Môžeme to chápať ako formu terapie, kde si Zoë katalyzuje hnev, ktorý vybuchne v krvavom závere. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite