Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

plan.art: Víkendový TO DO list 31. 8. – 1. 9.

.mariana Jaremková .kultúra

PLAN.ART pre vás opäť pripravil víkendový TO DO list.

plan.art: Víkendový TO DO list 31. 8.  – 1. 9. Martin Gerboc: Der Krieg

kam do galérie:

...ak budete cez víkend v Prahe choďte si pozrieť dve končiace sa výstavy - nostalgickú a dekadentnú

josef Sudek: …a hudba hraje

Udělat obrázek z prostředí, kde se vlastně nic neděje, aby se na něm něco dělo, k tomu je zapotřebí veliké životní zkušenosti. To se dá dělat od padesátky nahoru.“ Josef Sudek, 1959. 

Ateliér Josefa Sudka je oáza kľudu v rušnom meste. Uchoval si genius loci miesta, kde vznikali dnes už ikonické fotografie. Popri liatinovej pumpe sa černie latkový plot a za ním bujnejú vetvy stromov a kríkov. Záhrady žijú premenlivosťou nálad. Práve tým Josefa Sudka inšpirovali. Dokladom zostávajú aj niektoré z inštalovaných exponátov. V jeho diele sa ponúka sledovať rozšírenie pásma prejavov, pokladaných v odbore za umelecké. Najprv boli do sfér vyššej kultúry presadzované pozitívy prepracované natoľko, aby obsah posolstva neurčovali iba vecné rysy snímok, ale aj ich zušľachtenie svetelným poňatím. A onú estetizujúcu tendenciu v tradíciách žánrov výtvarnej klasiky rozvíjal aj Sudek.

kde: Ateliér Josefa Sudka, Újezd 30, 118 00 Praha 1

kedy: denne okrem pondelka:  12.00 – 18.00 

Josef Sudek

martin Gerboc: Komedie

Gerboc chce svým dílem útočit, podobně jako další „velký ničitel“ Antonin Artaud. Opakovaně formuluje, nejen v obrazech, ale i v textech, teze svého odmítání klasické estetiky. Přes veškerou snahu je však v tomto smyslu neúspěšný: jeho atak krásy dopadá opakovaně nezdarem. Jeho obrazy jsou totiž stále krásné, stále se pohybují v klasickém rámci. (kurátor Otto M. Urban)

Svět je maškaráda. Tvář, šat a hlas, a všechno je předstírané. Všichni se chtějí zdát tím, čím nejsou, všichni klamou a nikdo se nezná.“ Francisco Goya, Nikdo se nezdá. 

kde: Galerie Václava Špály, Národní 30, Praha

kedy: denne 11.00 – 19.00

vypočujte si aj náš podcast s Martinom Gerbocom

Selfportrait With Two Loving HeartsMartin GerbocSelfportrait With Two Loving Hearts

EXPRESSIONISTS: Kandinsky, Münter and The Blue Rider

Preskúmajte priekopnícku prácu kruhu priateľov a blízkych spolupracovníkov známych ako The Blue Rider . Začiatkom 20. storočia sa zišli, aby podľa ich vlastných slov vytvorili „úniu rôznych krajín, aby slúžili jedinému účelu“ – transformovať moderné umenie. Umelci po boku Kandinského a Gabriele Münter experimentovali s farbami, zvukom a svetlom a vytvorili odvážne a živé umenie. Výstava skúma vysoko individuálne kreatívne prístupy, ktoré tvorili The Blue Rider, od záujmu Franza Marca o farby až po freestylového Alexandra Sacharoffa. Ústrednú úlohu v hnutí zohrávali Gabriele Münter a jej experimentálne fotografie, spolu s Marianne Werefkinovou a jej dramatickými maľbami. Zbierku majstrovských diel od malieb, sôch a fotografií až po performance a zvuk ponúka táto výstava obsahujúca viac ako 130 diel.

kde: Tate Modern, Bankside, Londýn

kedy: denne: 10.00 - 18.00

do kina:

amélia z Montmartru

31. augusta 1997 o štvrtej hodine ráno dostala Amélia nápad. Musí stoj čo stoj nájsť dávneho majiteľa krabičky spomienok, ktorú náhodou našla vo svojom byte a poklad mu vrátiť. Ak to ocení, je rozhodnuté. Amélia začne zasahovať iným ľuďom do života. Ak nie, tak nič. Film o drobných, ale o to dôležitejších radostiach, ktorý získal množstvo prestížnych filmových ocenení, ani po 20 rokoch od premiéry nestratil nič zo svojho šarmu a do kín sa vracia ako kultový liek na zlú náladu.

kde: Kino Lumière

kedy: 31. 8. o 17.40

botticelli: Florencia a Mediciovci

Renesančná Florencia Lorenza Mediciho, známeho ako Il Magnifico (Nádherný), bola hybnou silou umenia a kultúry, ale i temných síl. Mocenské boje, intrigy i brutálne násilie. Výnimočný Sandro Botticelli (1445-1510) bol viac než ktorýkoľvek iný umelec schopný do svojich diel premietnuť svetlá i tiene éry, ktorá nebude nikdy zabudnutá. Od počiatku svojej kariéry tvoril pod krídlami mocnej rodiny Mediciovcov a presadil sa ako tvorca ideálnej krásy, ktorá našla svoje maximálne vyjadrenie v takých mimoriadnych dielach, akými sú „Jar“ či „Zrodenie Venuše“. Po svojej smrti upadol na niekoľko storočí do zabudnutia, dnes sa ale považuje za jeden z najvýznamnejších symbolov renesančného umenia, z ktorého tvorby čerpali umelci rôznych smerov, od Salvadora Dalího po Andyho Warhola, Jeffa Koonsa či Lady Gaga.

kde: Kino Lumière

kedy: 1. 9. o 16.00

z gauča:

martin Pollack: pohľad do priepasti (archív STVR)

Ako žiť s vedomím, že ste synom nacistického vraha? Túto otázku si musel položiť významný rakúsky reportér Martin Pollack, biologický syn elitného nacistu SS, veliteľa vražedného Sonderkommanda 7, Gerharda Basta. Bastova krvavá stopa vedie aj na Slovensko, po potlačení SNP sa podieľal na vraždení partizánov a civilného obyvateľstva v okolí Banskej Bystrice a Ružomberka. Aj na tieto miesta vás zavedie dokumentárny film Jara Vojteka.

Viac si o ňom prečítajte na plan.art a pozrieť si ho môžete už aj online.

carmen nejen podle Bizeta  (DAFilms)

Filmová verzia javiskovej inscenácie Studia Ypsilon je najhravejšou snímkou Evalda Schorma. Divadelná dekonštrukcia Bizetovej opery dala vyniknúť rýdzo filmovým postupom. Dej je zhustený do necelej polhodiny, herci komunikujú s kamerou, ostré strihy prechádzajú medzi rôznymi prostrediami a zábery snímané z ruky umocňujú akciu. Evald Schorm sa zoznámil s Janom Schmidom a Štúdiom Ypsilon pri nakrúcaní filmu Pět holek na krku v Liberci. Prenesením opery do reálov (Botanická záhrada) a exteriérov (Jizerské hory, letisko) ozvláštnil hravú verziu Carmen, kde „každý hral každého“ a zachoval jej naivistický charakter a pôsobivosť.

na počúvanie:

nick Cave & The Bad Seeds: Wild God

Nový album Nicka Cavea a The Bad Seeds už postupne uviedli tri skladby (nájdete ich v našich to do listoch), teraz si ho už môžete vypočuť celý. Album, ktorý osciluje medzi konvenciou a experimentovaním, sú tam záblesky pripomínajúce minulosť Bad Seeds. Cave ho nazýva povznášajúcim, a ak by sme mali tento prívlastok použiť, tak je určite povznášajúci svojou pozitivitou. Cave si prešiel náročnými rokmi, ostatné albumy zostávajú svedkami tohto obdobia, a teraz je čas na novú transcendenciu. “Je čas sa radovať” spieva Cave na Wild God, recenzia v The Guardien hovorí dokonca o “radikálnom optimizme”  a popisuje ho ako album, ktorý “mobilizuje vodné plochy, náboženské postavy, zvieratá a alegorické rozprávanie v službách neukotvených pocitov.” A my sa už tešíme až si to všetko vypočujeme naživo!

 ...v lete 1979, pred 45 rokmi, vyšiel prvý album Joy Division Unknown Pleasures, a aj po takmer polstoročí! dokazuje, že vek je iba číslo

 

 ....na Medzinárodnom filmovom festivale Benátky má premiéru aj film Pavements venovaný ikonickej indie kapela z 90. rokov Pavement, ktorý je hybridom naratívnych, dokumentárnych, hudobných a metatextových foriem.  Kapela sa opäť stretáva v roku 2022 a pripravuje sa na vypredané turné, pričom film súčasne sleduje prípravy muzikálu založeného na ich piesňach. Režisér Alex Ross Perry k filmu o.i. uviedol: “Pavements to je štyri alebo päť filmov zhrnutých do jedného, pretože si prajem, aby všetky hudobné životopisné filmy a štandardné dokumenty mali 30 minút. Takto by som ich sledoval viac. Nikdy tu nebola kapela ako Pavement a dúfam, že nikdy ani nebol film ako Pavements . (...) Je čas položiť si otázky o tom, ako sa rozprávajú a predávajú príbehy o hudobníkoch, a aby sme my, ako publikum, požadovali viac inovácií v životopisných portrétoch.”

Ďalšie tipy z benátskeho festivalu, ktoré by sme radi videli aj v našich kinách nájdete na plan.art.

terrible 2s 

zahrajú pre Blaha Uhlára koncert na Scénickej žatve v Martine

kedy: 31. 8. o 22:30 hod.

kde: Červený stan

*skladba obsahuje explicitné výrazy

na čítanie: 

merta Dan - Pučerová Klára: Industriální topografie / Kulturní klastry / Česko - Evropa

Publikácia sa venuje vybraným príkladom konverzií industriálnych objektov či celých areálov, ktoré boli premenené pre potreby kultúrnych inštitúcií. Na štyroch desiatkach ukážok je predstavená situácia v Českej republike a v Európe s dôrazom na Nórsko a Island. Výber zahŕňa rozmanitú škálu prístupov, miery vstupu súčasnej architektúry, privátne aj štátne projekty, projekty dnes vnímané ako ikonické či iniciačné, aj pomerne nedávne počiny, niektoré dokonca ešte pred svojím dokončením. Vlastný výber uvádzajú eseje teoretikov, ktorí sa danou tematikou dlhodobo zaoberajú.

rakušanová Marie: Očima Franze Kafky. Mezi obrazem a jazykem

Kniha mapuje záujem spisovateľa Franza Kafku o výtvarné umenie a súdobú vizuálnu kultúru. Predstavuje rôznorodé obrazy, ktoré určovali Kafkovu každodennú vizuálnu skúsenosť v rodnej Prahe – heterogénnu a mnohojazyčnú metropolu. Kafka sa zaoberal maliarstvom a sochárstvom, architektúrou a pamiatkami a tiež celým radom populárnych vizuálnych médií a javov, od ilustrovaných časopisov a reklamy až po film, fotografiu, tanec a kabaret. Publikácia skúma, ako sa Kafkov vzťah k vizualite odrážal v jazyku jeho textov a v jeho záujme o kresbu, v ktorej sa mu dostalo základného vzdelania a ktorej sa venoval v čase vysokoškolských štúdií.

...v tomto týždni sme si na plan.art pripomenuli 110. výročie narodenia Julia Cortázara, tak siahnite do svojej knižnice! Alebo si aspoň pustite Zväčšeninu.

Pred 110 rokmi sa narodil Julio Cortázar

PLAN.ART vám praje príjemné víkendové dni!

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite