Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slovenská kultúrna obec vstupuje do štrajkovej pohotovosti

.tasr .kultúra

K dnešnému ránu bolo v štrajkovej pohotovosti približne 1 300 osôb z vyše 25 miest a obcí.

Slovenská kultúrna obec vstupuje do štrajkovej pohotovosti Boris Németh

časť kultúrnej obce vo štvrtok vstúpila do štrajkovej pohotovosti. Na štvrtkovom tlačovom brífingu to oznámili členovia novovytvoreného výboru Kultúrneho štrajku. Svoj krok vysvetlili reakciou na zhoršujúce sa podmienky v kultúre vplyvom politicko-mocenských zásahov zo strany Ministerstva kultúry (MK) SR pod vedením Martiny Šimkovičovej (nominantka SNS). 

„Dnešným dňom vstupujeme do štrajkovej pohotovosti, prvej fázy Kultúrneho štrajku,“ uviedla Katarína Mišíková, členka výboru z platformy Otvorená kultúra. Spolu s ďalšími členmi výboru, v ktorom má zastúpenie napríklad akademická obec, Slovenské národné divadlo či štrajkový výbor vytvorený v STVR, odôvodnila krok samotnými opatreniami rezortu kultúry namierenými voči kultúre a jej aktérom.

Spomenula ďalej politické zásahy do fungovania kultúrnych podporných fondov, rušenie odborných oddelení ministerstva i neodôvodnené personálne zmeny vo vedení celonárodných kultúrnych inštitúcií. Rovnako tak i dehonestáciu súčasného umenia a neustále sa zhoršujúcu ekonomickú situáciu pracovníkov v kultúre a kreatívnych odvetviach. Ľuďmi v kultúre nie sú len mediálne známe tváre, ale zamestnanci múzeí, divadiel a ďalších inštitúcií miestnej a regionálnej kultúry, upozornila Mišíková.

Za členov výboru zároveň sformulovala požiadavky, s ktorými sa obracajú na ministerstvo, vládu, Národnú radu SR, koaličné strany i prezidenta Petra Pellegriniho. Podľa členov štrajkového výboru musí prísť k zmenám na ministerstve a nastaveniu jeho odborného a kompetentného riadenia, rovnako zastaveniu opatrení s charakterom ideologickej cenzúry i okamžitej finančnej stabilizácii sektora s dôrazom na zlepšenie finančného ohodnotenia pracujúcich a ich sociálneho zabezpečenia. „Súčasne deklarujeme, že sme pripravení podporiť a organizovať vstup do ústavného štrajku všade tam, kde sa bude stupňovať porušovanie hospodárskych a sociálnych práv pracovníkov v kultúre,“ dodala Mišíková

Pozrite si aj oficiálny web štrajku.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite