Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Bratislava bude hlavné mesto violončela

.marian Jaslovský .kultúra .hudba

Od 6. do 12. septembra sa v Bratislave prudko zvýši koncentrácia violončelistov, pretože na Vysokej škole múzických umení v Bratislave bude prebiehať tretí ročník významného a jedinečného umeleckého podujatia – Medzinárodná violončelová súťaž.

Bratislava bude hlavné mesto violončela SOT/GETTY IMAGES Súťaž takéhoto formátu môže byť krokom, ak nie odrazovým mostíkom, k ďalšiemu umeleckému a profesionálnemu rastu mladých interpretov.

súťaž nadväzuje na Medzinárodnú flautovú súťaž na VŠMU v Bratislave v roku 2023 a husľovú súťaž v roku 2022, ktoré úspešne predstavili novú platformu medzinárodných interpretačných súťaží na VŠMU v Bratislave. Cieľom takýchto súťaží je vyhľadávanie a podpora mladých talentovaných osobností z celého sveta. 

Docent Milan Kolena, prodekan pre rozvoj fakulty a umeleckú činnosť, s nadšením oznamuje mimoriadny záujem o violončelovú súťaž v roku 2024, ktorá prilákala 115 súťažiacich z 25 krajín sveta. „Tento počet nás veľmi pozitívne prekvapil.“ 

Na otázku, čomu pripisuje tento úspech a či ide o momentálny nárast záujmu o tento nástroj, odpovedá: „Máme kvalitný tím a oslovili sme mnohé európske aj svetové univerzity, pričom sa zdá, že naša propagácia bola mimoriadne úspešná. Súťažiaci zaslali nahrávky v rámci predkola, na základe ktorých sme vybrali približne stovku účastníkov. Domnievam sa, že VŠMU má svoje renomé, hodnotu a tradíciu, čo spolu so zárukou odbornej a férovej súťaže výrazne prispelo k tak vysokému záujmu.“ 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite