Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Traktorista

.andrej Šuba .kultúra .kultúra

Z ničoho nič. Tak ako sa stal prezidentom, zjavil sa Peter Pellegrini v závere leta za traktorom, aby nás poučil, že najdôležitejšia je susedská výpomoc.

Traktorista

tisícky ľudí na protestoch ani výzvy opozície, aby niečo urobil, sa ho zjavne až tak nedotýkajú. Pravdepodobne si myslí, že už urobil dosť, veď je prezidentom. Bačovanie na ministerstve kultúry lakonicky okomentoval ako štandardné procesy po voľbách. „Keby som bol vtáčkom, letel by som za les,“ spieva sa v známej piesni Mikuláša Schneidera-Trnavského. 

Pán prezident (vtedy premiér) svojho času vyletel ako onen vtáčik, len vládnym špeciálom. A nie za les, ale za naším vynikajúcim tenoristom Pavlom Bršlíkom do Drážďan, čím prejavil značnú dávku kultúrnosti. Čakal som preto väčší vhľad do problematiky. Ak volá po zmierení, mal by vedieť, že kultúra a umenie ako jej súčasť tvoria systém zdieľaných hodnôt, ktoré dôležitým spôsobom formujú identitu spoločnosti a vzťahy v rámci nej vrátane predstáv o morálke a etike. Tak píše istý Roger Scruton a je to pomerne rozšírený názor. Ak ho prijmeme, stáva sa z neho veľká zodpovednosť na pleciach tých, ktorí o kultúre rozhodujú. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite