Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Filmy .týždňa: Nick Cage ako okultný vrah aj progresívna rozprávka

.martin Papšo .kultúra .film

Viacnásobní vrahovia ľudí vždy fascinovali. Najnovšie priťahuje pozornosť Nicolas Cage v úlohe netradičného sériového vraha, ktorý sa svojich obetí ani nedotkne. V podstate počká za dverami. Pokojne by sa to mohlo volať Vrah za vráta.

Filmy .týždňa: Nick Cage ako okultný vrah aj progresívna rozprávka PRESSFOTO NEON/AP/SITA Maika Monroeová ako agentka FBI Lee Harkerová v americkom filme Longlegs, ktorý režíroval Osgood Perkins.

okrem zabíjania nevinných obetí má v agende aj satanizmus, ale nemiešajme dohromady šport, kultúru a politiku. Prvý dnešný film je teda americký atmosférický kriminálny triler s prvkami hororu. Ďalšie dve novinky sú komédie európskeho pôvodu. Obe sú uvádzané v českom dabingu, a možno preto sa do nich dokázali prepísať stopy najväčšieho génia tohto národa. Najprv sa nemecké influencerky budú navážať do tradičných rozprávok, aby sme to uzavreli francúzskym spájaním starobinca so sirotincom.

film týždňa: Longlegs

Mladá agentka FBI Lee pátra po sériovom vrahovi, ktorý po sebe zanecháva sériu zašifrovaných odkazov s okultným obsahom. Všetok čas a energiu venuje práci, nemá poriadny súkromný život, len komplikovaný vzťah s matkou. O otcovi netušíme. Vrahovi sa darí unikať už desaťročia aj preto, že na mieste činu nikdy nezanechal žiadne stopy, okrem odkazov s podpisom Longlegs. Lee má dar intuície a zamotaný prípad sa jej darí postupne rozpletať, pričom zisťuje, že má spojitosť s udalosťami, ktoré sa odohrali v jej detstve, len ich vtedy nebola schopná pochopiť. 

Longlegs je americký film, ktorý akoby sa nevedel rozhodnúť, či chce byť skôr temný krimitriler v štýle Zodiaca alebo psychologický horor s presahom ako Prekliate dedičstvo. Snímke predchádzala slušná kampaň sľubujúca démonického Nicolasa Cagea v úlohe Longlegsa, ktorý vraj vystrašil aj svoju hereckú kolegyňu. V skutočnosti Nick pod zvláštnou maskou pôsobí skôr iritujúco a zľaknúť sa ho môžete, len ak sa bojíte pohľadu na Mickeyho Rourka po ďalšej plastike. Filmu sa určite nedá uprieť zaujímavá vizuálna stránka a pôsobivá atmosféra. Tie zakrývajú tuctový žánrový príbeh so záverom, ktorý ho takmer pošle do pekla. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite