Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Martin Benka sa prihovára návštevníkom vo svojej vile

.linda Nagyová .kultúra .kultúra

Aký bol Martin Benka – jeden z najvýznamnejších slovenských maliarov – ako človek? A prečo patria umelcove diela aj päťdesiat rokov po jeho smrti medzi najdrahšie a najpredávanejšie na aukciách spoločnosti SOGA?

Martin Benka sa prihovára návštevníkom vo svojej vile LINDA NAGYOVÁ Zrekonštruované Múzeum Martina Benku v umelcovej vile v Martine, ktoré približuje jeho život a dielo.

uplynul presne rok odkedy Slovenské národné múzeum po štvorročnej rekonštrukcii sprístupnilo návštevníkom vilu Martina Benku v Martine, dnes známu pod názvom Múzeum Martina Benku. Odvtedy prešlo dverami domu viac ako päťtisíc návštevníkov. Obdobie leta je ideálne na prehliadku tohto miesta. Prichádzajú ľudia zo vzdialenejších regiónov. Pridala som sa k nim.

z krajiny pri Terchovej na svetovú výstavu v Paríži     

Martin Benka bol mimoriadny umelec s veľmi svojským rukopisom. Je považovaný za jedného zo zakladateľov slovenskej výtvarnej moderny, ale ostal príťažlivý pre široké publikum. Profesionálnu púť začal vo Viedni ako maliar, ale v tom čase len maliar-natierač. 

Umelecký svet vzrušovala secesia a bolo na čo pozerať. Vo voľnom čase navštevoval Benka jednu výstavu slávnych maliarov za druhou. Secesia sa nepriamo odzrkadlila aj v jeho ranej tvorbe – v krajinomaľbe. Škôl na praktické štúdium výtvarného umenia v tej dobe nebolo veľa a Martin Benka navyše pochádzal z chudobnej rodiny z Kostolišťa. Jeho talent však zaujal mecéna, ktorý ho počas štúdia finančne podporoval. Po školskom období žil istý čas v Prahe. Viackrát vystavoval na bienále v Benátkach. Na Svetovej výstave v Paríži v roku 1937 získal striebornú medailu za obraz Krajina z Terchovej. Po rozpade Československa sa na dve desaťročia usadil v Martine v prenajatom ateliéri. Vtedy by bol málokto povedal, že sa z Martina Benku neskôr stane aj milovník spoločnosti ľudí a klasickej hudby. Sám si dokonca vyrábal husle, aby na nich mohol hrať priateľom. Vytvoril aj niekoľko kubistických huslí. 

umelcova vila v Martine ako múzeum

Vlastnej vily s ateliérom sa dočkal až ako sedemdesiatjedenročný. S výstavbou mu pomohol štát výmenou za približne 5 200 diel. Žil v nej posledných dvanásť rokov svojho života. Okolo domu navrhnutého staviteľom Ivanom Kleinom je v súčasnosti upravená záhrada. Fasádu a interiér zrekonštruovali.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite