Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

plan.art: Víkendový TO DO list 7. 9. – 8. 9.

.mariana Jaremková .kultúra

PLAN.ART pre vás opäť pripravil víkendový TO DO list.

plan.art: Víkendový TO DO list 7. 9.  – 8. 9.

do galérie:

KAMEŇ – PAPIER – KRAJINA. Michal Kern v dialógu s Mariou Bartuszovou

Maria Bartuszová a Michal Kern. Dve mimoriadne osobnosti jednej generácie, ktorých tvorba rezonuje aj roky po tom, ako sa predčasne uzavrela. Stretnutie ich autorských ciest na výstave nespočíva vo formálnych príbuznostiach, ale v súzneniach kdesi pod povrchom. V schopnosti vcítenia sa a  sústredenia sa na ohraničený okruh problémov, v rámci ktorého každý osobitým spôsobom preniká k podstate. V archetypálnych témach, ako je topenie snehu, vodná hladina, kvapka vody, dotyk, tieň, kamene, púpavy či klíčenie, u nich nachádzame skryté aj prekvapivé paralely. U Marie Bartuszovej v priestorovej sochárskej tvorbe, u Michala Kerna vo fotograficky zaznamenávaných akciách a kresbách. Rovnako aj v denníkoch a skicároch, ktoré vedú do intimity uvažovania dvoch introvertných a hĺbavých tvorcov, nadaných schopnosťou tvoriť vizuálne nasýtené metafory. Majú podobu konceptov či návodov k realizovaným aj nerealizovaným prácam, ale tiež autentických filozoficko-poetických úvah autorov, ktorých život a tvorba boli vo vzácnom súlade.

„Rada by som tiež viacej vecí realizovala priamo v krajine – prepojiť, spojiť organicky moju prácu s prácou prírody.“  (Maria Bartuszová)

kde: Galéria umenia Ernesta Zmetáka, Björnsonova 1,  Nové Zámky

kedy: ut -pi: 8.00 - 17.00, so: 9.00 - 13.00

lucia Moholy: Exposures 

Už sme vás na túto výnimočnú výstavu upozorňovali va čase jej otvorenia, ale ešte raz sa k nej vraciame, tentoraz aj s hlavnou kurátorkou pražskej Kunsthalle Christelle Havranek. Významná fotografka, ktorá sa až na tejto výstave dočkala významnej retrospektívy. Jej fotografie Bauhausu poznal celý svet, no jej meno nie. Trvalo dlho, než svoje negatívy, ktoré musela pri úteku zfašistického Nemmecka zanechať v Berlíne, získala späť a bolo jej priznané autorstvo.  Viac ako dvadsať rokov ich k propagácii Bauhausu v zahraničí (vrátane veľkých výstav) využíval Walter Gropius a ani po priznaní, že ich vlastní jej ešte neboli negatívy vrátené. Napokon ich získala späť, no nebola to ani polovica.  Spoznajte zaujímavý a dramatický príbeh Lucie Moholy a najmä jej rozsiahlu tvorbu.

Do pražskej Kunsthalle vás za Luciou Moholy pozýva hlavná kurátorka Christelle Havranek.

Lucia Moholy: AutoportrétLucia Moholy: Autoportrét

kde: Kunsthalle Praha, Klárov 5

kedy: po: 11.00—19.00, st: 11.00—21.00, štv—ne: 11.00—19.00

Lucia Moholy: BauhausLucia Moholy: Bauhaus

lena Jakubčáková a Mária Piatriková: Genearcheohistoriografia

Výstava prináša hlboký pohľad na osobné a historické stopy zanechané v Jáchymovských uránových baniach, kde sa stretávajú osudy a pamäť s výtvarným umením. Lena Jakubčáková a Mária Piatriková vytvorili spoločný projekt, ktorý spája dokumentárnu a konceptuálnu fotografiu, aby prenikli do týchto temných dejín. Jakubčáková zachytáva performanciu dvoch tanečníc, ktoré symbolicky očisťujú miesta nespravodlivého väznenia, kým Piatriková sleduje stopy svojho starého otca, ktorý tu bol internovaný. Výstava skúma nielen rodinné putá, ale aj širší historický kontext politických prenasledovaní a nespravodlivosti.

kde: Výstavná sieň MsKS, Gorkého 1,  Humenné

kedy: po - pi:  8:00 - 15:00

tanec:

pulz Prešporka

Multimediálna site-specific tanečná performancia Pulz Prešporka, pripomínajúca multikultúrny charakter Bratislavy, v choreografii Yuriho Korca otvára festival Bratislava v pohybe. „Choreografia mení to, ako sa na architektúru prostredia pozeráme, a tá zas modeluje choreografiu, ktorá potom spätne mení pohľad na architektúru. Je dôležité povedať, že až pri samotnom predstavení sa udeje magické spojenie nádvoria s tancom, hudbou, inštaláciou a svetlom, lebo až v tom momente tam bude diváctvo, ktoré sa stane neoddeliteľnou súčasťou diania a stmelí Pulz Prešporka do jedného celku,” približuje Yuri Korec.

kde: nádvorie Primaciálneho paláca, Bratislava

kedy:  7. a 8. 9. - 19.00 a 20.30

kino:

hieronymus Bosch a jeho podivuhodný svet

Kto bol Hieronymus Bosch (1450–1516) a prečo práve teraz jeho zvláštne a fantastické obrazy fascinujú milovníkov umenia viac než kedykoľvek predtým? Ako sa mu podarilo preklenúť stredoveké a renesančné svety? A čo ho priviedlo k jeho nekonvenčným a nadčasovým víziám a tvorbe, ktorá je považovaná za jeden z hlavných inšpiračných zdrojov pre surrealizmus v 20. storočí? Odpovede na tieto i ďalšie otázky pomôže odhaliť nový film režiséra Davida Bickerstaffa o holandskom maliarovi predstavujúci výstavu „Jheronimus Bosch – Visions of Genius“ v Het Noordbrabants Museum v južnom Holandsku, ktorá po prvý raz zhromaždila väčšinu Boschových obrazov a kresieb do jeho rodného mesta Den Bosch.

kde: kino Nivy, Bratislava

kedy: 7. 9. o 18.00

z gauča:

...v bratislavskej Dúbravke sa dnes bude spomínať na Deža Ursinyho a tak sme pre vás, ktorí to máte ďaleko vybrali jeho filmový portrét a záznam z koncertu k jeho nedožitým 70. narodeninám

momentky  (DAFilms)

Dežov životný osud je fascinujúcim príbehom o rýchlej sláve na začiatku kariéry; období búrlivého bohémskeho života v normalizačných rokoch, kedy jeho hudobné snaženia neboli vždy pochopené a postupne si hľadal čoraz hlbší a civilnejší výraz; až po posledné obdobie života poznačené rakovinou a až filozofickým rozmerom jeho tvorby. Žiť s ním a vedľa neho bolo podľa výpovedí jeho súčasníkov dosť namáhavé, ale aj veľmi inšpiratívne.

Dokumentárna pocta hudobníkovi (a filmárovi) Ursinymu režiséra Petra Krištúfka je vystavaná chronologicky a zobrazuje príbeh Dežovho života, ktorý je nezriedka aj príbehom doby, v ktorej žil a tvoril. Okrem hudobníkov a spolupracovníkov, vo filme vystupujú aj Dežove partnerky, príbuzní a blízki.

dežo Ursiny 70 (DAFilms)

4. októbra 2017 sa uskutočnil koncert k 70. nedožitým narodeninám Deža Ursinyho, ktorý zorganizoval jeho syn Jakub Ursiny. Dramaturgia koncertu bola postavená tak, aby v troch blokoch predstavila široký a reprezentatívny prierez tvorbou tohto výnimočného umelca. V prvom bloku zazneli skladby v úpravách pre sláčikové kvarteto v podaní renomovaného telesa na poli vážnej hudby: Moyzesovho kvarteta. V druhom bloku sa predstavil veľmi silný pesničkový materiál z muzikálu Peter a Lucia na libreto Alty Vášovej, s textami Jána Štrassera. V treťom bloku koncertu zaznel prierez tvorby Deža Ursinyho, od najstarších piesní až po tie z posledného obdobia. Skladby boli interpretované mnohými kvalitnými mladými hudobníkmi (Dorota Nvotová, Kamil Mikulčík, Sisa Fehérová, Tomáš Sloboda, Vladislav Šarišský, Marian Slávka, Filip Hittrich, Valér Miko, Peter Bulík, Vlado Nosáľ, Lenka Molčányiová). Réžia Matej Beneš, Maroš Šlapeta. 

para nad riekou (DAFilms)

10. septembra si pripomenieme nedožité 80. narodeniny “slovenského Coltrana” tenorsaxofonistu Ľuba Tamaškoviča. Pozrite si film Roba Kirchhoffa a Filipa Remundu, ktorý prepletá životy troch jazzmanov: trubkára Laca Decziho, saxofonistu Ľuba Tamaškoviča a kontrabasistu Jána Jankejeho v príbehu o sláve a pominuteľnosti. Kedysi utiekli zo Sovietmi okupovaného Československa na západ, kde zažiarili po boku renomovaných svetových hudobníkov. Sled absurdných a tragikomických situácií otvára priestor prchavosti a márnosti, s ktorými zvádza večný boj poézia ako východisko na ceste k nesmrteľnosti. "Život je ako para nad riekou a preto niet kam sa ponáhľať”.   

hudobný lajfíček:

spomienka na Deža

Už od roku 2018 si v bratislavskej Dúbravke pripomínajú Deža Ursinyho. Festival umenia sa ako vždy koná v parku na Fedákovej ulici, kde Dežo žil. Program sa začína už o jednej popoludní, sprevádzať ním bude hudobný publicista Oliver Rehák. Koncerty odštartujú žiaci a pedagógovia Základnej umeleckej školy Eugena Suchoňa. Študentov vystrieda na pódiu skupina NOVO, ktorá má podobne ako umelecká škola na festivale premiéru.

Trio Peter Zajaček, Tibor Feledi a Marián Slávka zahrajú ako H30. Na festivale vystúpia aj bratislavská legenda Hviezda, prešovská skupina Vojdi a sčasti dúbravská kapela Noční jazdci. Na Ursinyho odkaz nadviaže Definitívum zo Zvolena, s piesňami otca (a aj vlastnými) sa predstaví Jakub Ursiny so svojou skupinou Teatro Fatal a špeciálnym hosťom Valérom Mikom. Na hranie s Dežom si zaspomína gitarista, skladateľ, producent a spevák Andrej Šeban. Zahrá aj skupina Para, ktorá chystá prekvapenie súvisiace s Dežom. Súčasťou podujatia bude aj výtvarná časť. Predstavia sa malí – veľkí umelci Základnej školy Pri kríži, počas leta sa hudbou a osobnosťou Deža Ursinyho inšpirovali aj študenti Školy umeleckého priemyslu Jozefa Vydru. Špeciálnu výstavu diel aj s jej otvorením pripravili klienti Centra sociálnych služieb Karola Matulaya. Priamo na lúke v Parku na Fedákovej sa bude tvoriť s Ateliérom maľby Octopus.

Pozýva vás osobne Kubo Ursiny.

kde: park na Fedákovej ulici, Bratislava

kedy: 7. 9. od 13.00

open-Air Bratislavské Jazzové Dni

Nikol Bóková, Léon Phal a Peter Lipa na Open-Air zahajovacom koncerte Bratislavských Jazzových Dní. 

Léon Phal je kľúčovým umelcom novej francúzskej jazzovej vlny. Na jeho súčasnej hudbe je azda najzásadnejším a najpozoruhodnejším faktom to, že pri tvorbe nepoužíva žiadne stroje ani elektroniku. Napriek tomu, že jeho hudba má feeling aktuálneho klubového zvuku, je vytvorená výlučne s použitím tradičných jazzových nástrojov. 

Nikol Bóková je klaviristka a skladateľka, držiteľka ocenení Anděl a Jantar, víťazka ankety Českého rozhlasu Jazz „Česká jazzová sklízeň“. Nikol Bóková je jednou z najtalentovanejších autoriek na súčasnej jazzovej scéne, zároveň ale aj vychytenou interpretkou vo svete klasickej hudby.

Zahajovací koncert BJD uzavrie Peter Lipa, doyen slovenského jazzu a jedna z najvýznamnejších osobností európskej jazzovej scény, už tradične so svojim bandom a pestrým repertoárom.

kde: Letná scéna SĽUKu, Rusovce

kedy: 8. 9. o 18.00

na počúvanie:

david Gilmour: Luck and Strange

Nový album Davida Gilmoura sme tu už avizovali, bola jar a september sa zdal tak ďaleko. A už je vonku - prvý Gilmourov sólový album po desiatich rokoch. „Luck and Strange od Davida Gilmoura je niekedy krásna, niekedy chladná temná noc duše. Bývalý frontman Pink Floyd sa na albume zamýšľa nad smrteľnosťou, tak ako vždy, no s inou perspektívou a množstvom skvelých gitarových sól,” hlási  Rolling Stone. “Ako celok je Luck and Strange presne to, čo by mal očakávať každý, kto sleduje bývalého speváka a gitaristu Pink Floyd celé desaťročia: zbierka meditácií o krehkosti ľudstva...” Gilmour oslovil producenta pôsobiaceho najmä v rámci indie scény Charlieho Andrea, ktorý ho, podľa Gilmourových slov, prinútil pristupovať k svojim skladbám novým spôsobom. "Má úžasný nedostatok vedomostí alebo rešpektu k mojej minulosti. Je veľmi priamy a nerozpýva sa nad všetkým, a to sa mi páči. To mi vyhovuje, pretože posledná vec, ktorú potrebujete je, aby sa vám ľudia všetko odkývali.”  

na čítanie:

lucia Moholy: Sto let fotografie 1839-1939

A ešte raz sa vrátime k Lucii Moholy, ktorá bola nielen fotografkou, ale zaoberala sa aj skúmaním a teóriou fotografie. Kniha predstavuje krátky dobový výklad kultúrno-historických dejín fotografie, doplnená radom unikátnych snímok a časopiseckých ilustrácií popisuje vývoj fotografie od jej počiatkov, kedy platila za istý druh mágie, až po status produktu masovej výroby, akému sa tešila v pôvodnom roku vydania publikácie (1939). Hoci objavy a vynálezy vedúce k vzniku fotografie siahajú hlboko do histórie, jej závratný rozvoj sa začal v okamihu, keď Louis Daguerre predstavil prvý portrét žijúcej osoby. Autorka v knihe zasadzuje vývoj a úspechy nového média do širokého kontextu politických, ekonomických, technických, estetických, umeleckých a sociokultúrnych väzieb.

jan Zábrana: Excerpce

Ku 40. výročiu úmrtia Jana Zábranu vyšli faksimile strojopisu jeho excerpciou z vlastných predchádzajúcich záznamov. Zábrana do tohto strojopisu vypísal svoje poznámky k básňam, prózam a zamýšľaným denníkom, ktoré si roky zapisoval do mnohých zošitov, na voľné papiere, do zápisníkov a diárov. Bol to jeho pokus urobiť si na začiatku normalizácie poriadok vo svojich záznamoch aj sám v sebe. Nejde o hotové dielo, ale o tvorivý materiál vhodný na ďalšie možné spracovávanie, na premýšľanie a využitie. Kniha predstavuje unikátny vhľad do tvorivej dielne básnika, prozaika, esejistu, prekladateľa a editora.

...vypočujte si aj 5-dielne čítanie z denníkov Jana Zábranu Celý život

Celý život: Výbor z deníků 1948−1984. Střípky z memoárové knihy výrazného básníka a překladatele

PLAN.ART vám praje príjemné víkendové dni! 

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite