Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Tancovanie (nielen) pri tyči alebo Kto dnes súdi Labutie jazero?

.attila Lovász .kultúra

Tancovať pri tyči je žáner. Pre niekoho neuveriteľné, ale je to dokonca športová kategória a, čuduj sa svete, Slovensko má v medzinárodnom porovnaní celkom slušnú reprezentáciu. Aj mužskú.

Tancovanie (nielen) pri tyči alebo Kto dnes súdi Labutie jazero? wikipedia

tanec pri tyči – slušným občianskym menom pole dance – by podľa celkom vážnych debát mohol byť súčasťou už nasledujúcich letných olympijských hier. 

Tanec pri tyči má aj inú konotáciu. Spája sa s istotne umelecky nehodnotiteľným výkonom na minipódiách v zariadeniach poskytujúcich prechodnú radosť – väčšinou pánom.  Tanečníčky pri tyči v spomínaných zariadeniach nemajú dobrú povesť, lebo predávajú svoje telo. Lenže: reportáže spred niekoľkých rokov presvedčili aj autora týchto riadkov, že väčšina pracovníčok podobných zariadení tam nie je z vlastného rozhodnutia, a z nejakej radosti z tejto práce už vôbec nie. Pripomína to aj isté zanedbané funkcie štátu, ktorý je členským štátom tzv. Newyorskej dohody. Tá totiž zakazuje obchod s bielym mäsom, ale to, ako sme na tom so zákazom či potláčaním podobných služieb, by si zaslúžilo slušnejšiu analýzu.

Vráťme sa k tyči. Keď predstaviteľ parlamentnej, ešte k tomu koaličnej politickej strany hodnotí aktívnu umelkyňu slovami, že „tancuje pri tyči“, vystavuje jej morálny biľag a mieni dehonestovať jej výkon. Metafora podobného druhu však môže vzniknúť len u jedinca, ktorý o pole dance v živote nepočul, zato výkon na minipódiách obšťastňovacieho zariadenia pozná dôverne. Je to istá forma priznania, ku ktorej môže ako napádaná umelkyňa, tak aj pozorovateľ priradiť maximálne tak úškrn. Ak nie rovno výsmech.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite