Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Lev v najlepších rokoch

.miloš Ščepka .kultúra .film

Po chudobných covidových časoch, po scenáristických a hereckých štrajkoch v Hollywoode sa tohtoročný benátsky festival, ktorý onedlho oslávi stovku, predstavil vo skvelej kondícii a bez problémov zatienil i Berlinale. Len na Cannes nikto nemá. Cannes je Cannes, až potom ktokoľvek ďalší. No ostrov na konci Jadranu teraz ponúkol viacero programov a inovácií, na aké sa nechytá ani Azúrové pobrežie.

Lev v najlepších rokoch LUCIA GARDIN Austrálsky režisér Peter Weir na 81. ročníku Medzinárodného filmového festivalu v Benátkach, kde si prevzal čestného Zlatého leva za prínos do svetovej kinematografie.

nejde len o mená, ktorých sa tu zišlo nadkritické množstvo. Hlavnej porote predsedala francúzska diva Isabelle Huppert a súťažné filmy okrem iných hodnotili i poľská filmárka Agnieszka Holland a taliansky režisér Giuseppe Tornatore (Oscar 1990 za Kino Raj). Čestné Zlaté levy za prínos do kinematografie prevzali americká herečka Sigourney Weaver a pôvodom austrálsky režisér Peter Weir. Vo filmových delegáciách sa po červenom koberci pred Palazzo del Cinema na nesmierne potešenie tisícok fanúšikov promenovali Michael Keaton, Winona Ryder, Jenna Ortega, Catherine O’Hara, Monica Bellucci, Willem Dafoe, Justin Theroux, Cate Blanchett, Kevin Kline, Angelina Jolie, Nicole Kidman, Antonio Banderas, George Clooney, Richard Gere, Brad Pitt, Guy Pearce, Adrien Brody, Julianne Moore, Tilda Swinton, Daniel Craig, Jason Schwartzman, Joaquin Phoenix, Stefani Germanotta – ktorá nechcela, aby ju na festivale volali Lady Gaga, Takeši Kitano, Kevin Costner a mnoho ďalších. 

A aby tej Ameriky nebolo málo, celovečerný dokument o kultovom horore Texaský masaker motorovou pílou, nazvaný Chain Reactions, prišiel ako účinkujúci, vo všetkej tichosti a mimo pozornosti bulvárnych médií, podporiť sám kráľ psychologického hororu Stephen King…

festival pre všetkých

Mostra vytrvalo koncepčne venuje pozornosť trendom a inováciám. V minulosti tu súťažili 3D filmy, dnes sú to projekty virtuálnej reality, videoinštalácie a interaktívne kino, sústredené v prehliadke Venice Immersive. Samostatnú sekciu mali ešte vlani aj televízne seriály. Tohto roku ich festival prestal vydeľovať. Seriály tvorili súčasť hlavnej prehliadky a celodenné projekcie hneď dvoch z nich predstavovali dôstojný záver celého festivalu: osem zhruba hodinových častí projektu M – Il figlio del secolo v réžii Joea Wrighta o vzostupe i páde Benita Mussoliniho a viac než 370-minútový westernový Horizon: An American Saga režiséra/producenta Kevina Costnera.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite