Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Filmy .týždňa: Bio-exorcista, mladý fakír aj indická nakladačka

.martin Papšo .kultúra .film

Temnota kombinovaná s absurdnou komédiou a občas bábkové postavičky (gašparkovia). To nie je opis našej aktuálnej situácie, ale svet filmov Tima Burtona. Na začiatku kariéry nám predstavil postavu Beetlejuica, ktorý sa teraz vracia.

Filmy .týždňa: Bio-exorcista, mladý fakír aj indická nakladačka PARISA TAGHIZADEH/WARNER BROS./AP/SITA Michael Keaton ako Beetlejuice v komediálnom fantasy horore režiséra Tima Burtona Beetlejuice Beetlejuice.

je to bio-exorcista, ale nemá to nič spoločné so zdravou výživou, len namiesto vyháňania zlých duchov od ľudí robí presný opak. Okrem toho si predstavíme dva filmy s témou komplikovaného vzťahu k otcovi. Veru, nikto si v nich svojho tatka na predlaktie nevytetuje. Prvý z nich je dokument o chalanovi, ktorý sa snaží dostať svojho mladšieho brata z opatery otca tyrana a popritom poškuľuje po kariére fakíra. Musí sa ešte veľa učiť, aby dosiahol úroveň Rádžiho Tamila. A nebude to jediný Tamil v dnešných novinkách. V kine sa totiž objavil aj indický akčný film v tamilčine. 

film týždňa: Beetlejuice Beetlejuice

Lydia v mladosti zistila, že má schopnosť vidieť duchov. Tento dar sa snaží využiť jej priateľ, producent, ktorý ju obsadil do televízneho programu o paranormálnych javoch. Lydiina dospievajúca dcéra Astrid rebeluje podobne ako jej matka pred rokmi. Je prísne racionálna, neverí na nič nadprirodzené a o nádejnom otčimovi si myslí len to najhoršie. Všetko sa zmení vo chvíli, keď sa Astrid dostane cez portál do posmrtného sveta. Lydii nezostane nič iné, len trikrát vysloviť meno, o ktorom už v živote nechcela ani počuť. 

Beetlejuice Beetlejuice nie je povzdych ani preklep, ale názov pokračovania filmu z roku 1988, ktorý to meno obsahuje iba raz. Pre začínajúceho režiséra Tima Burtona predstavovala tá malá „podivnosť“ prvý veľký úspech v bohatej kariére. Už vtedy bol jasne viditeľný jeho rukopis a ľahko rozpoznateľná poetika. Beetlejuice zostáva aj v pokračovaní vedľajšou postavou, ale je to najmä on, kto obstaráva zábavu. Michael Keaton mu aj po dlhých rokoch dodáva rovnakú porciu bláznivej energie. Okrem neho sa z jednotky vrátila aj Winona Ryder a jej rodičia. Hoci otec len ako plastelínová figúrka či neskôr telo bez hlavy (zožral mu ju žralok). 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite