Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

plan.art: Víkendový TO DO list 14. 9. – 15. 9.

.mariana Jaremková .kultúra

PLAN.ART pre vás opäť pripravil víkendový TO DO list.

plan.art: Víkendový TO DO list 14. 9.  – 15. 9. Ivana Šátekova z cyklu Gvašáky

do galérie:

ivana Šáteková: Sama si za to môžeš!

Výstava predstavuje najnovšiu tvorbu, ktorá je výsledkom postupného vývoja a spájania rôznych výtvarných médií a jej obľúbených formálnych i obsahových motívov. Ľudovú tvorivosť strieda retro estetika. Maľba splýva s výšivkou. Dečky, obrusy a taniere nájdené v babičkinej truhlici či na blšáku sú odkazmi na rodinný stôl, za ktorý si v nedeľu sadáme a pri ktorom sa po zvyšok týždňa hádame. Fotografie, pohľadnice, listy a iné dokumenty sprítomňujú minulosť. Fragmenty vlastnej rodinnej histórie sa miešajú s tušenými príbehmi neznámych ľudí. Domáce násilie, alkoholizmus, pyrománia. Vedieť menej je viac. Ivana nám „nenakladá“ tak jednoznačne ako v minulosti – náznaky sú univerzálnejšie. Výstava hovorí o traumách, o ktorých sa v dobrých rodinách predsa nehovorí. O toxických vzťahoch mužov a žien, kde sa z obete stáva páchateľ – a naopak… Veď si za to môže aj tak sama! (z textu kurátora Omara Mirzu) 

kde: ATELIER XIII, Panská 13, Bratislava

kedy: štv-ne: 14:00 - 18:00

vodní těl(es)a

Môžeme sa prostredníctvom vody usilovať o vzájomné porozumenie a napojenie? A ako na vodu nanovo nazerať, aby to posilnilo náš vzťah k životnému prostrediu? Kolektívna výstava sa zaoberá vzťahom k vode a tým, čo nám môže priniesť a predstavuje tri diela založené na umeleckom výskume, ktoré vznikli v rámci celoročného workshopu Inspiration Forum Lab prepájajúceho vedu s umením. Projekt Inspiration Forum Lab založilo Inšpiračné fórum, diskusná platforma Medzinárodného festivalu dokumentárnych filmov Ji.hlava.

kde: galéria Display, Dittrichova 9, Praha

kedy: str - ne: 12.00 - 18.00 

do divadla:

odivo: Vnorená / audiovizuálna (re)performancia

Audiovizuálna (re)performancia prináša ponor do témy akútnej potreby starostlivosti. Tri nádychy. Tri zadržania dychu. Dunenie spodných prúdov. Prelievanie autentickej životnej skúsenosti do princípov nádychového potápania. Ako dlho vydrží telo bez dychu, hlava bez oddychu? Aké rôzne skupenstvá môže mať starostlivosť o blízku osobu? Performancia o dotykoch, ktoré rozčeria hladinu, o minútach, ktoré sa zlievajú do rutinných úkonov a o detailoch, ktoré zostanú ukotvené v pamäti.

kde: Nová synagóga Žilina

kedy: 14.9. o 19:00 

láska. Prsty. Salman Rushdie. 

Rudo žije už roky ustáleným spôsobom života – píše knižky, ktoré nikoho nezaujímajú, zožiera sa stavom tohto sveta, hrá sóla na imaginárnej gitare a túto pokojnú idylu narúšajú len nevyžiadané návštevy bývalého spolužiaka Soetkina, ktorého sa Rudo snaží zbaviť rovnako neúspešne ako svojich hemoroidov. Rudov svet sa otrasie v základoch, keď doň vstúpi bývalá spolužiačka Nele. Čo od neho tá prekliata žena po rokoch chce?! Prečo sa naňho tak čudne pozerá?! A prečo ho pozýva na večeru??? Akoby mu nestačili problémy so Soetkinom, ktorý ho zaťahuje do kalných vôd kriminálneho podsvetia. Ide o veľa - o lásku, prsty a Salmana Rushdieho. Hra vychádza voľne z poviedok Za vodou a O skutočnej hodnote literatúry z komiksovej knihy Rudo Daniela Majlinga.

Vypočujte si aj rozhovor s Danom Majlingom na plan.art.

kde: Štúdio A2 - Nové župné divadlo, Bratislava

kedy: 14.9. o 19:00 

do kina:

vyberáme z víkendového programu festivalu CINEMATIK

sobota: 

14.00 Dom umenia

ARCHITEKTÚRA ČSSR ‘58 – ‘89

Réžia: Jan Zajíček

Brutálne krásna, ale brutálne prehliadaná. Vedľa sivej záplavy prefabrikovaných panelákov vznikali v druhej polovici 20. storočia aj výnimočné, spirituálne a nadčasové stavby, ktoré vzbudzovali pozornosť aj na Západe. Jan Zajíček nakrútil podľa námetu Vladimira 518 unikátnu celovečernú výpravnú sondu do predrevolučnej architektonickej scény. Na pozadí impozantných záberov najzaujímavejších českých aj slovenských povojnových budov, doplnených o svedectvá popredných architektov a teoretikov, vzniká plastický portrét doby, kde vedľa oficiálneho a riadene štruktúrovaného bujnelo mnoho odvážneho, moderného a inšpiratívneho. 

17.00 Dom umenia

INÝ ČLOVEK

Réžia: Aaron Schimberg

Začínajúci herec Edward podstúpi radikálny lekársky zákrok, aby výrazne zmenil svoj vzhľad a identitu. Jeho nová vysnívaná tvár sa však rýchlo zmení na nočnú moru a začne byť posadnutý znovuzískaním toho, čo stratil. Rozbíjanie predstáv krásy a filmový ironizujúci pančlajn na tému akceptácie zovňajška v modernej, prázdnou pôvabnosťou presiaknutej spoločnosti. Strhujúco gradujúci mix žánrov je cinefilským naplnením pre fanúšikov tvorby trojice body-hororových mágov Cronenberg-Carpenter-Lynch. Pre zostavovateľa sekcie Cesty slávy predstavuje Iný človek sofistikovanú kombináciu arthousovej a divácky vďačnej filmovej výzvy. 

20.00  Dom umenia

PARTHENOPE

Réžia: Paolo Sorrentino

Podmanivá Parthenope možno nie je len ženou, ale mýtom či sirénou. Zrodená z morskej peny v Neapolskom zálive, trávi svoju mladosť hľadaním šťastia, slobody a samej seba. Zamilováva sa do talianskej metropoly a jej nezabudnuteľných postáv. Držiteľ Oscara Paolo Sorrentino (Veľká nádhera) nakrútil veľkolepé filmové pojednanie o ľudskej kráse, ale tiež milostný list svojmu rodnému Neapolu. 

nedeľa:

11.00 Kino Klub

WISHING ON A STAR

Réžia: Peter Kerekes

Podľa prieskumov iba 7 % svetovej populácie pripúšťa, že verí v astrológiu. Pritom každý z nás bol už aspoň raz pristihnutý pri štúdiu vlastného horoskopu. Luciana de Leoni d’Asparedo je expertkou na aktívnu astrológiu. Podľa nej môžete zmeniť svoj osud, ak v deň svojich narodenín vycestujete na miesto, kde je ideálna konštelácia hviezd. Film Wishing on a Star sleduje Lucianu a príbehy jej piatich klientov, hľadajúcich nový život, osudovú lásku, vášeň, naplnenie túžob a odpovede na otázky, ktoré im doposiaľ nikto nedal. 

18.00 Kino Klub

ZÁHRADNÉ ROZJÍMANIE

Réžia: Dane Komljen

Jone je pripravená letieť. Ocitá sa na začiatku niečoho nového, no predtým, než sa pohne ďalej, potrebuje danú etapu uzavrieť. Jone je jednou z Mollies – kvír feministického kolektívu, ktorý už desať rokov žije v autokempingu vedľa berlínskeho Ostkreuzu. Záhradné rozjímanie sleduje ich posledné leto pred vysťahovaním. 

z gauča:

3. septembra uplynulo štyridsať rokov od úmrtia Jána Zábranu, jedného z najvýznamnejších povojnových českých prekladateľov. Tvorbu básnika, prozaistu, esejistu teraz najnovšie pripomína kniha Excerpce, o ktorej sme písali v minulých víkendovýchtipoch. Vypočujte si rozhovor redaktora Jana Šulca, ktorý rozprával v Knižnici Václava Havla o tomto titule a o tvorbe Jána Zábranu. 

maratónske príBEHy

Košický maratón rozpráva ozpráva príbeh o maratóne, maratóncoch, ale aj o obyčajných ľuďoch, ktorí bežia za slobodou, alebo utekajú pred pohromou. Utekajú, aby rýchlejšie preklenuli priestor a predbehli čas. Príbehy jednotlivcov sa zlievajú do storočného obrazu dejín Košíc a Strednej Európy, rámcovaného Medzinárodným maratónom mieru.

5-dielny seriál Petra Kerekesa.

nedeľa 15.9. 20.10 na Dvojke (2. časť)

prvý diel je už dostupný v archíve

na koncert:

na KONVERGENCIE

sobota:

19.00 Slovenský rozhlas – Veľké koncertné štúdio

marián Varga: RE-Imagined 

V roku 25. výročia festival oslovili Konvergencie piatich slovenských skladateľov rôznych generácií a skladateľských poetík (Peter Zagar, Vladislav Šarišský, Richard Grimm, Pavol Béreš, Martin Štefánik), aby vytvorili diela inšpirované Vargovou tvorbou. Vo vyše dvojhodinovom programe bude možné vypočuť si päť premiér slovenských skladateľov inšpirovaných tvorbou Mariána Vargu, koncert "Piesne" so Sisou Fehér, Vladislavom Šarišským, Jozefom Luptákom a Oskarom Törökom, výber z ranej Vargovej klavírnej tvorby v podaní Ivana Šillera i študentov ZUŠ zo Slovenska. 

nedeľa:

11:00 Slovenský rozhlas – Štúdio 5 

solamente naturali & Teatro Posonii: Zbierka z Lubeníka (koncert pre deti) 

Súbor Solamente naturali a putovné bábkové divadlo Teatro Posonii sa spojili v hravom projekte odkazujúcom na prepojenia medzi divadlom a hudbou v 18. storočí. Skladby, ktoré na koncerte zaznejú, pochádzajú zo Zbierky z Lubeníka, anonymného rukopisu z 2. polovice 18. storočia. Starú hudbu dopĺňajú fragmenty z hry Ján doktor Faust a komediálne výstupy trikových marionet v duchu estetiky a poetiky barokového bábkového divadla. Zábava pre deti i rodičov.  

19:00  Slovenský rozhlas – Veľké koncertné štúdio

HK Gruber: Frankenstein!! / Iva Bittová & Konvergencie Ensemble

Exkluzívna slovenská premiéra ansámblovej verzie diela Frankenstein!! od súčasného rakúskeho skladateľa HK Grubera (1943) s výnimočnou speváčkou a improvizátorkou Ivou Bittovou.

Skladba invenčným spôsobom spája poéziu, šansón, kabaret a súčasnú hudbu do pôsobivého celku – hravého i provokujúceho, jedným slovom konvergenčného…  V tomto duchu sa budú niesť aj spoločné improvizácie a sóla Ivy Bittovej a slovenských hudobníkov Borisa Lenka (akordeón), Branislava Dugoviča (klarinet) a Jozefa Luptáka (violončelo), ktoré koncert otvoria. 

+ pocitovka týchto dní od Mariána Geišberga 

na čítanie: 

Kuřík Bob - Magincová Dagmar - Slačálek: Nečekáme nic od reforem: Kapitoly o českém anarchismu 

Kniha zoznamuje s myslením aj praxou českých anarchistických hnutí od sedemdesiatych rokov 19. storočia až po súčasnosť. V piatich kapitolách venovaných prelomu 19. a 20. storočia zachytáva rozkoly medzi anarchistami a sociálnymi demokratmi, svet severočeských anarchistických baníkov, prieniky anarchistických myšlienok a poézie „generácie buričov“, stretávania anarchizmu a feminizmu i rebelstva Franty Sauera. Päť kapitol zameraných na prelom 20. a 21. storočia predstavuje zrod nového anarchizmu z ducha subkultúrnej a antitotalitárnej revolty, rôzne prúdy v českom anarchizme a ním inšpirovanom antifašizme, vzťahy medzi anarchistickým a environmentálnym hnutím, squatting a anarchistický feminizmus. 64 strán obrazovej prílohy prináša pestrú kolekciu dobových dokumentov (články, letáky, fotografie...) 

kotyza Alena - Němcová Alice: Štyrský - Obrazy do kapsy

Kniha venovaná jednému z najvýznamnejších českých medzivojnových umelcov Henrichovi Štyrskému (1899-1942) nazerá do jeho výtvarnej tvorby aj básní a snov. Práve snami sa Štyrský inšpiroval v období, keď sa venoval surrealizmu a spoluzaložil Skupinu surrealistov v ČSR. Na výtvarnej scéne vynikol už ako člen skupiny Devětsil so svojimi obrazovými básňami - fotokolážami a fotomontážami, či obrazmi inšpirovanými estetikou purizmu a poetizmu. Zásadné pre neho bolo priateľstvo a umelecká spolupráca s Toyen, s ktorou spoločne vytvorili umelecký smer artificielizmus. Štýrsky okrem poézie písal aj eseje, kritické články o výtvarnom umení a je autorom životopisu markíza de Sade, ktorého tvorba ho inšpirovala okrem iného k sérii atmosférických fotografií jeho rozpadajúceho sa sídla Lacoste. Titul vychádza pri príležitosti 125. výročia narodenia umelca, 100. výročia prvého surrealistického manifestu a 90. výročia založenia Skupiny Surrealistov v ČSR. 

PLAN.ART vám praje príjemné víkendové dni! 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite