Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Divadelná inscenácia Zombies je duševným striptízom o tom, aké je to byť mladým mužom v súčasnom svete

.bibiána Kristína Danitová .kultúra

„Vo svete sú dva typy ľudí: tí, čo majú penis, a tí, čo závidia penis,“ odznie v úvode predstavenia Zombies v Divadle Pavla Országha Hviezdoslava. Jeho témou je hľadanie odpovede na to, akí sú muži a čo od nich spoločnosť očakáva. O ženách sa hovorí v posledných rokoch veľa, DPOH dalo priestor mužom.

Divadelná inscenácia Zombies je duševným striptízom o tom, aké je to byť mladým mužom v súčasnom svete Monika Mahútová

prvá premiéra tejto sezóny sa konala v CO kryte, ktorý umožnil téme oveľa viac vyniknúť ako javisko v príjemných priestoroch divadla. Surovosť betónového krytu príhodnejšie odrážala to, čo sa herci na javisku snažili divákom sprostredkovať. Tým je hľadanie odpovede na otázku, čo pre generáciu Z znamená byť mužom. K tomu patrí i exkurz do minulosti a skúmanie toho, akí boli niekdajší muži. Odvolávajú sa na autority, medzi ktoré patril aj Sigmund Freud.

Hľadanie si vlastného miesta v živote je pre dospievajúcich náročný proces i bez ohľadu na očakávania spoločnosti. Napriek tomu takýto tlak pociťoval každý z nás. Čelia mu i dnešní chlapci vyrastajúci vo svete internetu, kde nachádzajú tisíce názorov na to, akí muži by sa z nich mali stať. Medzi nimi sú i influenceri ako Andrew Tate, ktorý je obvinený zo znásilnenia a obchodovania s ľuďmi, psychológ Jordan Peterson šíriaci kyberšikanu či podnikateľ a podcaster Filip Sulík, ktorý je známy svojimi kontroverznými vyjadreniami. 

Monika Mahútová

Oni predstavujú jednu skupinu, ktorá tvrdí, že muži verejne neprejavujú city, sú nadradení nad ženami a majú byť mocní a silní za každých okolností. Druhá skupina je presvedčená o tom, že muži a ženy sú rovnocenní, že prejavovanie emócií nie je žiadna slabosť a každý má právo vymaniť sa zo stereotypov o tom, akí by mali byť správni muži. Aj v téme mužskosti je spoločnosť rozdelená na dva tábory, ktoré ju definujú odlišne. 

chápanie muža

Divadelná hra Zombies je plná surových, nespracovaných pocitov, skúseností a názorov hercov, ktorí vychádzali z vlastných životných poznaní.  Tadeáš Bolo, Jakub Švec a Makar Tikhomirov sú spolutvorcami scenára. To i herecké stvárnenie zvolenej témy zvládli na výbornú. Ich výpovede boli silné, intímne, presvedčivé a autentické, rovnako ako celá hra otvorili témy hodné hlbšieho zamyslenia sa. Na tom spolupracovali s odborným konzultantom – psychológom Andrejom Kurucom. Pracovali pod vedením režiséra Jána Šimka a dramaturgičky Terezy Hladkej. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite