Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Do Soľnohradu za Mozartom a salzburskými haluškami

.peter Janoviček .kultúra .kultúra

Tri a pol hodiny jazdy vlakom z Bratislavy leží jedno z najkrajších miest na svete. Narodil sa v ňom Wolfgang Amadeus Mozart, zomrel Paracelsus, Hitler tu prijímal Tisa, každoročne sa tu koná asi najvýznamnejší festival klasickej hudby Salzburské hudobné slávnosti, obklopujú ho vysoké kopce s krásnou prírodou a potoky tu majú tyrkysovú farbu vody. Vitajte v Salzburgu, ktorý je od roku 1996 zapísaný na Zozname svetového dedičstva UNESCO.

Do Soľnohradu za Mozartom a salzburskými haluškami BLUEJAYPHOTO/GETTY IMAGES

bratislava a Salzburg sú kultúrne odlišné mestá, ale v zopár veciach sú si napriek tomu podobné. Obe ležia pri riekach, ktorými preteká tá istá voda. Salzburský Salzach sa vlieva do rieky Inn a tá potom do Dunaja. Obidve mestá stráži hrad a sú tiež dejinne prepojené. Veď prvá známa písomná zmienka o názve Bratislavy ako o Brezalauspurci sa objavila práve v Salzburských análoch. Stalo sa to pri opise bitky pri Bratislave v roku 907, pri ktorej okrem iných zahynul aj salzburský arcibiskup Dietmar I. V Bratislave bol v roku 1805 uzavretý Bratislavský mier, dôsledkom ktorého pripadol Salzburg Rakúsku. Smutným spojivom oboch miest je Salzburský diktát z roku 1940, ktorý znamenal posilnenie nacistického vplyvu na slovenský štát.

mozartovo rodisko

Hudobný génius Wolfgang Amadeus Mozart sa narodil v Salzburgu 27. januára 1756 na treťom poschodí domu na Obilnej ulici číslo 9 (Getreidegasse). V dome je dnes Mozartovo múzeum, ktoré patrí k najnavštevovanejším v Rakúsku. 

Súčasný Salzburg je turistickým centrom, ktorého hlavný biznis sa točí vo veľkej miere práve okolo Mozarta. Toho v historickom jadre mesta nájdete doslova všade. Nie sú to iba známe Mozartove guľôčky – mimochodom, tie jediné pravé sú ručne vyrábané a dostať ich iba v cukrárňach firmy Fürst, pričom jedna gulička stojí 2 eurá. Mozart je v Salzburgu aj na väčšine suvenírov. Extrémom sú kačičky do vane s mozartovskou parochňou. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite