Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

plan.art: Víkendový TO DO list 21. 9. – 22. 9.

.mariana Jaremková .kultúra

PLAN.ART pre vás opäť pripravil víkendový TO DO list.

plan.art: Víkendový TO DO list 21. 9.  – 22. 9.

„Sú aj horšie zločiny ako pálenie kníh. Jeden z nich je nečítať ich.“ Joseph Brodsky

do galérie:

SNG: Knižnica Kornela a Nade Földváriovcov

Knižnica prezentuje veľkú zbierku kníh spisovateľa, kritika a satirika Kornela Földváriho a jeho ženy Nade. Iniciátorom projektu bol spisovateľ a režisér Peter Krištúfek, pre ktorého bola impulzom a inšpiráciou snaha zachovať veľkú zbierku Kornelových kníh a zachytiť jeho zberateľskú vášeň a osobnosť. Pohodlne sa usaďte a vyberte si z vyše 11 000 kníh. 

„Chlapci a dievčatá, čítajte teraz! Teraz je to pre vás naozajstné vzrušenie, niečo nové, čo vám prinesie hlboké zážitky. Keď tie knihy prehliadnete a až v dospelom veku pochopíte, že treba čítať, už vám literatúra nikdy nedá to, čo by vám dala teraz.“

kde: SNG

PALO ČEJKA / výstava grafík v Arte

Už iba do konca septembra si môžete v banskoštiavnickej Art Cafe pozrieť výstavu grafík Pala Čejku, diela z viacerých sérií, ktoré vytvoril v posledných rokoch. Najviac sa zaoberá autorským linorytom, drevorezom a experimentom s technikami tlače z výšky. Pracuje s rydlom, vŕtačkou aj motorovou pílou. Grafiky tlačí ručne, zväčša po štyroch kusoch. Sám hovorí, že často zobrazuje nejaký príbeh. Ak ho tento zaujme, vznikne „obrázok“. Čejkove “obrázky” ilustrujú aj viaceré knihy, napr. posmrtne vydané Morytáty už spomínaného Petra Krištúfka. 

kde: Art Cafe, Banská Štiavnica

“Ak čítate len knihy, ktoré čítajú všetci ostatní, dokážete myslieť len tak, ako myslia všetci ostatní.” Haruki Murakami, Nórske drevo

do divadla:

příhody lišky Bystroušky

Leoša Janáčka na napísanie opery inšpiroval román o dobrodružstvách líšky Bystroušky, ktorý vychádzal na pokračovanie v Lidových novinách a rozhodol sa ho zhudobniť. Janáčkova hudba je fascinujúcou symbiózou vokálneho a orchestrálneho zvuku, humorná, romantická, nostalgická i drsná. Milan Kundera nazval Janáčkovu operu „drásavou idylou“. V Opere SND ju naštudovala režisérka Sláva Daubnerová. „JE TO POHÁDKA ČI PRAVDA?“ 

kde: Opera SND

kedy: 21., 22., 24., 27., 28. 9. o 19.00

hekuba nie je Hekuba

V SND hosťuje Comédie-Française s inscenáciou, v ktorej sa prelína Euripidova antická tragédia s príbehom osobnej a inštitucionálnej zrady zo súčasnosti. Inscenácia je inšpirovaná skutočnými udalosťami, predovšetkým škandálom vo švajčiarskom zariadení Mancy. Vyhýba sa však dokumentárnemu realizmu. Autenticitu čerpá zo skúsenosti spoluautorky textu Natache Kotuchomov, herečky a niekdajšej riaditeľky švajčiarskej Comédie de Genève, ktorá prežila podobnú tragédiu. Hekuba je pripomienkou úlohy aténskeho divadla vo verejnom živote. Chce provokovať k zamysleniu a empatii ponúkajúc poetickú spravodlivosť, ktorá siaha za horizont fikcie. Je meditáciou nad transformačnou silou divadla, vďaka ktorej sa antická snaha o pomstu stáva súdobým volaním po spravodlivosti. Nádia sa na svojej ceste, na rozdiel od Hekuby, usiluje o spravodlivosť zmiernenú ľudskosťou a vystríha pred tým, aby sme sa nechali pohltiť zožierajúcou bolesťou. Hekuba je inscenácia, ktorá dáva hlas tým ľuďom, ktorí ho sami nemajú.

kde: Činohra SND

kedy: 21. 9. o 19.00

“Nemusíte páliť knihy, aby ste zničili kultúru. Stačí, ak ich ľudia prestanú čítať.” Ray Bradbury

do kina:

Medzi najkrajšie knižnice na svete je zaraďovaná aj Biblioteca Marciana v Benátkach. Knižnica bola založená v roku 1468, keď humanistický učenec kardinál Bessarion daroval svoju zbierku gréckych a latinských rukopisov Benátskej republike s podmienkou, že bude zriadená verejnoprospešná knižnica. Čitárne zdobia nástenné maľby od Tiziana a Tintoretta.

Benátky môžete cez víkend navštíviť v Kine Lumière

benátky: Nekonečne avantgardné

Otvorenosť mesta svetu a budúcnosti prostredníctvom jeho umenia; benátskych múzeí, kanálov a úzkych uličiek. Kozmopolitné Benátky boli od začiatku mestom obchodnej a kultúrnej zmeny s Východom a vzhľadom na svoju krehkosť, vždy mali víziu a inšpirovali sa budúcnosťou. Dokumentárny film Benátky – nekonečne avantgardné skúma jedinečnú identitu tohto miesta, v ktorom sa stretáva bohatá história so šarmom dekadencie.

kedy: 22. 9. o 16.00

“Televízia vie veľmi dobre vzdelávať. Vždy, keď ju niekto zapne, idem si do druhej miestnosti niečo prečítať.” Groucho Marx

z gauča:

na VOD platformách, alebo na DVD

...je veľa, viac či menej vydarených filmových adaptácií literárnych diel a tiež veľa biografických filmov o ich autoroch a autorkách, z nich vyberáme napr. film o Virginii Woolf a film podľa Virginie Woolf:

hodiny   (Netflix)

orlando  (DVD)

..nie tak známy film o Oscarovi Wildovi

wild (DVD)

...Agniezska Holland aktuálne nakrúca film o Kafkovi, ale za pozornosť stojí aj  jej film o intenzívnom vzťahu Verlaina a Rimbauda

úplné zatmenie  (DVD)

...vypočujte si aj jeden z našich podcastov pre všetkých, ktorí milujú knihy, rozprávame sa s textárom a antikvárom Petrom Uličným.

...a z reálneho antikvariátu do jedného fiktívneho kníhkupectva 

black Books  (DVD)

“Apokalypsu neprežije nič iba poézia a piesne. Nikto si nezapamätá celý román, nikto neopíše film alebo obraz. Ale poézia a pieseň budú existovať kým existujú ľudia.“ Jim Morrison

na počúvanie:

sex and drugs and rock’n’roll...a knihy

zhudobnená poézia:  

patti Smith

 

jim Morrison

 

bob Dylan

 

leonard Cohen

 

“Tak veľa kníh a tak málo času.” Frank Zappa

ARTFORUM odporúča:

saisio Pirkko: Trýzeň

Je možné, že ju práve v nejakej miere prežívate, najmä tú z celospoločenského diania. Trýzeň z Hostu je síce o politike, ale nie tejto našej, bolestivej. V knihe sa prejdete Európou od Benátok, cez Viedeň a Krakov až do Ruska a zažijete historické zlomy od renesancie do 20. storočia. Ak sa potrebujete zaoberať niečim menej trýznivým, ako je súčasná realita, Trýzeň poslúži.

calvino Italo: Neľahké životy

Calvinove tri novely o neľahkých životoch sa týkajú najmä životného prostredia, ktoré nám čím ďalej tým viac dáva najavo, že sme to ozaj nechali zájsť príliš ďaleko. Únik od vnútorného politického marazmu ku skutočným existenciálnym problémom až k dilemám intelektuála v neľahkom živote je kombinácia výživná.

bauman Zygmunt: Vedlejší škody Sociální nerovnosti v globálním věku

Baumanovo zamyslenie nad rastúcou sociálnou nerovnosťou a marginalizáciou ľudského utrpenia nie je veselým čítaním. Kriminalizácia chudoby a jej ostrakizácia definuje súčasnosť. Chudobní sú podľa Baumana vedľajšími škodami spoločnosti orientovanej na zisk.

lumberg Kiba: Černý motýl

Na záver trocha pekného - vizuálne aj obsahovo. Prekrásna kniha vydavateľstva Kher o Memese, malom rómskom dievčatku, ktoré vyrastá vo Fínsku v tradičnej patriarchálnej rómskej rodine a nepáči sa jej to, čo okolo seba vidí. Útla knižočka je prvým dielom autobiografickej trilógie svetoznámej výtvarníčky Kiby Lumberg.

...a ešte jeden knižno-festivalový tip od plan.art

žilinský literárny festival

Nová synagóga v Žiline

21. 9. - 13:00 / hlavná sála

OĽGA GYÁRFÁŠOVÁ, JÚLIA SHERWOOD, ĽUBA LESNÁ: AKO SME ŽILI V ROKOCH NORMALIZÁCIE

Prečítajte si na plan.art rozhovor s Oľgou Gyárfášovou.

 PLAN.ART vám praje príjemné víkendové dni!

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite