Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prvý večer „džezákov“ uzavrie svetoznámy Alfa Mist

.marian Jaslovský .kultúra

Tento rok by sme oslavovali 50. výročie festivalu Bratislavské jazzové dni. Rok by na to aj bol, ale keďže jeden rok mal festival „péenku“, teda covidovú absenciu, tak sa ráta 49. ročník festivalu.

Prvý večer „džezákov“ uzavrie svetoznámy Alfa Mist Archív BJD

bratislavské jazzové dni Slovenská sporiteľňa sa budú sa konať 18. – 20. októbra v osvedčenom A4 štúdiu pri štadióne Pasienky – už v predošlých ročníkoch a podujatiach v rámci BJD sa ukázalo, že je to priestor veľmi vhodný akusticky i „ergonomicky“.

Pozrime sa, čo budeme môcť vidieť a počuť 18. 10., neskôr pribudnú ďalšie dni. 

Drahoslav Bango je klavirista, skladateľ a producent. Minulý rok vyhral Pódium mladých talentov, ktorý organizuje festival. a tým získal pozvanie na otvorenie BJD Slovenský sporiteľňa na hlavnom pódiu. Momentálne pracuje na svojom debutovom albume s jeho vlastnými kompozíciami, obohatenými o prvky klasickej hudby, jazzu a latinsko-americkej hudby.

S klavírom začal ako trojročný. V piatich rokoch prvýkrát vystúpil pred publikum – na Medzinárodnej mozatrovskej súťaži v Brne, kde získal čestné uznanie a cenu za najmladšieho účastníka súťaže. Na celoslovenskej klavírnej súťaži Dezidera Kardoša v Bánovciach nad Bebravou sa umiestnil na 1. mieste. Študoval na Štátnom konzervatóriu v Bratislave a na Janáčkovej akadémii múzických umení v Brne. Popri štúdiu sa zúčastnil ďalších súťaží a získal ďalšie ceny. Jeho najväčším úspechom bolo 3. miesto v Open Category na súťaži Liszt Ferenc Competition v Budapešti, kde získal aj 2. miesto v Professional category.  V jazzovej kariére vyhral v súťaži Jazz Start Up Cenu Live Performance a spomínané Pódium mladých talentov. Na BJD vystúpi so svojím triom (+ Igor Biháry – kontrabas, basgitara, Timotej Rajnoha – bicie).

Steve Coleman (1956) je v stále sa meniacom jazzovom svete stálicou už od osemdesiatych rokov. Najprv ako sideman pri hviezdach ako Dave Holland, Cassandra Wilson a Errol Parker, neskôr ako frontman vlastnej kapely. Ako leader vydal vyše tridsať albumov. Na Bratislavských jazzových dňoch vystúpil už v roku 1988! Aj tento rok sa predstaví pod stálou značkou Steve Coleman & Five Elements. 

Hudobná poetika Colemana ešte pred časom smerovala k vzdušnosti a abstraktnosti, no posledné živé nahrávky signalizujú energický návrat ku groove a funku. Coleman a spol. ich kombinujú s výdobytkami jazzovej avatgardy či vplyvom západoafrickej a juhoázijskej hudby a vzniká tak atraktívny mix, ktorý uspokojí priaznivcov artového jazzu. Steve Coleman bol vždy známy aj spoluprácami mimo jazzovej scény, či už spoločných v projektoch s hudobníkmi z Afriky, alebo výletmi do štúdia na nahrávania albumov The Roots a MC Solaara. Jeho technická a kompozičná virtuozita sa stále spája s hudobnými tradíciami a štýlmi z celého sveta a naprieč žánrami. Coleman je polyhistor a filozof, inšpiruje sa aj prírodou, metafyzikou a vedou a jeho hudba je nositeľom tradícií avantgardného jazzu.

Alfa Mist je mladík z východného Londýna a začínal ako 15-ročný ako hiphopový producent. Pri hľadaní inšpirácie narazil na nahrávky Milesa Davisa a Hansa Zimmera a zmenil smer: začal študovať hru na klavír, ponoril sa do jazzu. Jeho unikátny zvuk spája trblietavo nadýchaný jazz s alternatívnym hip-hopom, soulom a atmosférickou akoby filmovou hudbou. Má enormný zmysel pre farebnosť a melódie a jeho groovy akoby pomáhali definovať žáner neosoul.

Alfa Mist je naozajstnou hviezdou, porovnateľnou s jeho zámorským kolegom a vzorom Robertom Glasperom (tie ďalšie vzory sú podľa jeho vlastných slov hlavne Avishai Cohen či Herbie Hancock). Je to jeden z ľudí, ktorý nám vracajú vieru v jazz tým, že produkuje hudbu vzrušujúcu pre niekoľko generácií a priaznivcov rôznych štýlov. Na svoje si príde prísny znalec aj veľmi mladí ľudia, ktorí v jazze hľadajú novú duševnú potravu. Toto nám predviedol v roku 2019 na Jarných jazzových dňoch. Alfa Mist medzitým spolupracoval s hviezdami ako Yussef Dayes, Tom Misch či rapper Loyle Carner a minuloročným albom Variables sa od premýšľavosti pohol smerom k živosti pripomínajúcej, akú energiu môže mať mladý jazz.

 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite