Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Flintstonovci sú prvým animovaným seriálom, ktorý sa zaoberal témou neplodnosti

.bibiána Kristína Danitová .kultúra .fenomén

Rodiny Flintstonovcov a Rubblovcov z mesta Bedrock žijú v dobe kamennej, no so všetkými vymoženosťami moderných čias. Majú domácich miláčikov, pozerajú televíziu, hrajú bowling, chodia do reštaurácií a jazdia na autách, akurát tie poháňajú vlastnými nohami.

Flintstonovci sú prvým animovaným seriálom, ktorý sa zaoberal témou neplodnosti ABC/DISNEY GENERAL ENTERTAINMENT CONTENT/GETTY IMAGES Seriál Flintstonovci a už dnes kultové postavičky Betty Rubble, Barney Rubble, Fred Flintstone a Wilma Flintstone.

na animovaný seriál Flintstonovci spomínajú mnohí jeho diváci s veľkou dávkou nostalgie. Tohto čulého šesťdesiatnika veľmi dobre poznajú aj mladší. Príbehy v ňom totiž odrážali život ľudí v časoch vzniku Flintstonovcov, ktorí sa na tri desaťročia stali finančne najúspešnejším a najdlhšie vysielaným animovaným seriálom. O toto prvenstvo ich v roku 1997 pripravili Simpsonovci, stále však patria k najlepším televíznym animákom všetkých čias. 

po Tomovi a Jerrym 

Príbeh seriálu Flintstonovci sa začal tam, kde sa skončila iná rozprávka. William Hanna a Joseph Barbera produkovali detské animované seriály The Huckleberry Hound Show a The Quick Draw McGraw Show. Hoci boli úspešné, nepodarilo sa im prekonať úspech Toma a Jerryho. Príhody kocúra a myšiaka, ktoré vychádzali v rokoch 1940 – 1958, si získali srdcia miliónov fanúšikov a získali sedem Oscarov za najlepší krátky animovaný film. Výhoda Toma a Jerryho tkvie v šírke jeho zásahu – získali si obľubu nielen detí, ale aj dospelých, čo bol skvelý ťah. Na tom si zakladá aj filmové štúdio Pixar, ktorého diela sú určené pre všetky generácie. Niektoré odkazy pochopia len dospelí.

Deti pri sledovaní neskorších dvoch seriálov už nepotrebovali dozor dospelého, čo sa odzrkadlilo i na tom, že sa začali označovať ako programy pre deti. To sa duo Hanna – Barbera rozhodlo napraviť a zaujať novou situačnou komédiou dospelých divákov. Mnohé neskoršie animáky sú dôkazom, že tento žáner nie je výhradne detskou doménou. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite