Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Filmy .týždňa: Záhradník nezmar, krvavé pery aj divné láskavosti

.martin Papšo .kultúra .film

Ak pukance nezaradia k základným potravinám, návšteva kina nám zase zdražie. Nevadí, aj tak je to len pre nás bohatých. K tomu len toľko, že vláda pripomína capkov záhradníkov (prípadne kozičky, v rámci zachovania rodovej rovnosti).

Filmy .týždňa: Záhradník nezmar, krvavé pery aj divné láskavosti PRESSFOTO DONART FILM Oldřich Kaiser ako záhradník v českej komediálnej dráme režiséra Jiřího Havelku Zahradníkův rok.

a práve záhradníkom sa v novom českom filme stal Oldřich Kaiser. Inšpiráciou boli nielen fejtóny Karla Čapka, ale aj skutočný príbeh. Pozrieme sa tiež na to, ako dopadla ďalšia provokácia od Yorgosa Lanthimosa. Dalo sa tušiť, že slovo láskavosť v názve použil ten nemravník ako zastierací manéver. Na záver sa ponoríme do vášnivého vzťahu dvoch mladých žien, ktoré musia čeliť temnej minulosti. Zrejme nejaký mizogýn rozhodol, že je spolu s tým uvádzaný aj krátky animák Free the Chickens. Aktivisti v ňom zistia, že príroda nie je vhodné miesto pre zvieratá. Veľmi vtipná jednohubka a najlepší kúsok z dnešnej ponuky. 

film týždňa: Zahradníkův rok

Mlčanlivý záhradník si idylicky nažíva so svojou ženou na úpätí malebného kopca. Trpezlivo a s láskou sa stará o svoju záhradku a k šťastiu nič viac nepotrebuje. Lenže nový majiteľ neďalekého zámku sa rozhodne odkúpiť všetky priľahké pozemky, a keď záhradník nechce ten svoj predať, začnú sa diať škaredé veci. Obráti sa preto na príslušné úrady a čaká. Síce sa nič nevyrieši, ale všetci ho uisťujú, že právo je na jeho strane.

Zahradníkův rok je film inšpirovaný rovnomennou knihou fejtónov Karla Čapka o radostiach a strastiach záhradníčenia počas všetkých ročných období. Spolu s menom režiséra Jiřího Havelku to môže navodiť mylný dojem, že ide o ďalšiu z jeho veselých komédií typu Vlastníci. V skutočnosti je to tragikomédia, kde humor vyplýva skôr z absurdných situácií, ktorým čelí hlavná postava počas nekonečného byrokratického procesu. Nezmara záhradníka si zahral vynikajúci Oldřich Kaiser a počas celého filmu nepovie ani slovo. Ani nemusí, hovoria zaňho výsledky. O jeho hlas ale neprídeme, počujeme ho ako rozprávača, ktorý číta úryvky z predlohy. Občas to počúva aj hlavná postava ako audioknihu. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite