Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

(Nielen) Jurkovičove Luhačovice

.marian Jaslovský .kultúra .architektúra

Luhačovice sú malebné mestečko a skvelá voľba na výlet, na ktorom si chcete dobre oddýchnuť – bez ohľadu na to, či vyhľadávate kúpeľné procedúry alebo sa im skôr vyhýbate. Ja nie som veľký „švihák lázeňský“, ale mám rád pekné mestečká a architektúru. A práve tu, v Luhačoviciach, zanechal veľmi výraznú stopu jeden z najvýznamnejších slovenských architektov, Dušan Jurkovič.

(Nielen) Jurkovičove Luhačovice MARIAN JASLOVSKÝ Slnečné a riečne kúpele a areál s bazénikom s pramenitou vodou a kamienkovým podložím na brodenie.

píšem slovenských, lebo sa narodil na Slovensku (Turá Lúka pri Starej Turej, 1868), ale bol Čechoslovák, a to ešte predtým, ako vzniklo Československo. Už koncom 19. storočia sa pohyboval po Moravskom Valašsku, Česku a usadil sa v Brne. Bolo to v období záujmu o ľudovú kultúru, ktorý vychádzal z protirakúskych a proslovanských myšlienok. 

Sám Jurkovič sa živo zaujímal o ľudovú architektúru, dokonca zostavoval zborníky a inšpiroval sa nimi. Na druhej strane sledoval vývoj a vedel veľmi rýchlo prijať moderné architektonické prvky, a integroval ich do svojich stavieb – napríklad steny zo sklenených tehličiek, charakteristické pre neskorší funkcionalizmus.

ako sa rodila krása

Na začiatku 20. storočia boli Luhačovice malou poľnohospodárskou osadou s tisíckou obyvateľov. Nejaké kúpele tu boli, ale stagnovali. Bleskový rozvoj kúpeľníctva sa spája s osobnosťou lekára a balneológa Františka Veselého, ktorý do svojich vízií zaangažoval práve Jurkoviča. Sám bol riaditeľom kúpeľov aj šéfom kúpeľnej akciovej spoločnosti a Jurkovič bol jeho oporou ako hlavný architekt. 

Jurkovičov dom v Luhačoviciach z roku 1902.MARIAN JASLOVSKÝJurkovičov dom v Luhačoviciach z roku 1902.

Ten neskôr pokorne hovoril, že bolo jeho životným šťastím, že sa stretával s ľuďmi, ktorí boli nadšení pre jeho práce. Ich luhačovické sny ostali na polceste, ale to, čo v mestečku vybudovali v rokoch 1901 – 1907, sa dá ťažko s niečím v neskoršom Československu porovnávať. V tomto období postavil 9 nových stavieb a päť existujúcich objektov zadaptoval. Z nich stojí dodnes osem, niektoré, žiaľ, vyhoreli, iné boli zbúrané.

ornament nie je zločin

To, že ornament je zločin, vyhlásil rakúsky architekt Adolf Loos a predznamenal funkcionalizmus. Ktorý je impozantný, lebo nám ukázal, že to najdôležitejšie, čo potrebujeme pri bývaní a práci, je svetlo a priestor. Keď sa človek ubytováva v hoteli Jurkovičov dom (tiež Janov dom, 1902), svetlo ani priestor tu nechýbajú a navyše je očarený. Je to skrátka rozprávkový domček plný farieb, hravosti, detailov, prvkov, ktoré Jurkovič osobne navrhol, aby ste sa ocitli v inom svete. Tie pastelové farby sú, mimochodom, veľmi moderné. A v každej izbe je inak vymaľovaný strop. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite