Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Škaredí sú najnovším pokusom o sci-fi hit. Ľudia v ňom podstupujú plastické operácie, aby sa stali krásnymi

.bibiána Kristína Danitová .kultúra

Po tom, ako ľudia vyčerpali prírodné zdroje, vedci vyvinuli ako ich náhradu špeciálnu bielu orchideu. To odvrátilo katastrofu, no pokoj nenastal. Mieru totiž stála v ceste nedokonalosť ľudskej povahy. Dá sa nastoliť rovnosť, ktorá pretrvá?

Škaredí sú najnovším pokusom o sci-fi hit. Ľudia v ňom podstupujú plastické operácie, aby sa stali krásnymi

svet sa delí na Mesto a to, čo je za jeho bránami. Mesto má dve časti, pričom životným cieľom všetkých je dostať sa do štvrte plnej žiarivých svetiel, lahodného jedla a pitia. Ľudia sú tam dokonalí: nádherní, šťastní, bez sociálnych rozdielov a vzájomného porovnávania sa. To je štvrť, kde žijú tzv. krásni. V ich tieni sa nachádza oblasť, kde žijú škaredí, ktorí ešte nedorástli na transformáciu na krásnych. Tam žije aj Tally Youngbloodová (Joey Kingová), ktorá netrpezlivo čaká na deň svojich šestnástych narodenín, aby podstúpila plastickú operáciu, po ktorej opustí škaredých a zaradí sa medzi krásnych. 

Sci-fi dráma Josepha McGintyho Nicholu sleduje vznikajúce priateľstvo medzi Tally a Shay, ktorá ju zachránila počas jedného z jej nočných dobrodružstiev. To je základným hybateľom deja, pretože toto priateľstvo konfrontuje Tally s odlišným vnímaním sveta. Shay (Brianne Tjuová) je spokojná sama so sebou, netúži po transformácii a verí v existenciu hnutia Dym, ktoré tvoria vyvrheli, ktorí neprešli premenou a žijú oddelení od škaredých aj krásnych.

krása alebo sloboda?

Po Shayinom úteku je Tally nútená ísť hľadať kamarátku. Má sa stať hrdinkou, ktorá zachráni nielen jednu tínedžerku, ale celé ich spoločenstvo pred Dymom, ktorého vodca David (Keith Powers) vyvíja zbraň, ktorou ich chce zničiť. Stretnutie so Shay v nej vyvolá pochybnosti, a tak dá spoločenstvu šancu. Tu spoznáva iný spôsob života, skúša fyzickú prácu, nachádza ozajstnú hodnotu vecí a skutkov. Uvedomuje si, že v skutočnosti nejde o vzhľad, ale o vnútro človeka. A hoci si miestnych obľúbila, práve ona im môže priniesť skazu. Kvôli nej sa rozpúta nevyhnutný boj o budúcnosť oboch skupín. Aké má šance Dym proti armáde krásnych?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite