Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

plan.art: Víkendový TO DO list 28. 9. – 29. 9.

.mariana Jaremková .kultúra

PLAN.ART pre vás opäť pripravil víkendový TO DO list.

plan.art: Víkendový TO DO list 28. 9.  – 29. 9. sita/AP Photo/Mike Householder

...na úvod hudobná bodka za aktuálnym týždňom. 

A teraz už šup...

do galérie:

anna Daučíková: Ja si nepatrím

Človek číslo, človek milión. Nová výstava Anči Daučíkovej predstavuje unikátnu kolekciu numerických malieb a kresieb z prelomu 80. a 90. rokov, ktoré vznikli počas autorkinho pobytu v Sovietskom zväze. Diela vznikli v reakcii na priamy kontakt s realitou totalitného režimu - súbor diel predstavuje opakovanie a prekrývanie čísloviek a symbolicky vyjadruje život v totalitnej spoločnosti. Autorka tak poukazuje na redukciu hodnoty človeka na číslo v štatistike - človek číslo, človek milión. Týmto spôsobom Daučíková kriticky reflektuje dehumanizáciu a stratu individuality v autoritárskom systéme.

kde: SOGA, Medená 16, Bratislava

kedy: po-pi: 10:00 - 18:0, so-ne: 12:00 - 18:00 

bruce Weber: My Education

Bruce Weber dokáže pútavo rozprávať ľudské príbehy – je to jeden z posledných „fotografov starej školy“. Weber je známy predovšetkým svojimi fotografickými sériami pre prestížne módne časopisy. Výstava popri módnej fotografii v rovnakej miere akcentuje aj jeho portrétnu, reportážnu a krajinnú tvorbu. Weber priebežne fotografuje významné osobnosti z kultúrneho a politického života, medzi jeho najslávnejšie snímky patria napríklad unikátne portréty Nelsona Mandelu, Georgia O'Keeffe či Louisa Bourgeoisa. Pozornosť si zaslúžia aj jeho fotografie z Detroitu alebo z komunity „Little Hanoi“ v Miami.

Weber je tiež úspešným filmárom. Jeho dokumentárny film Broken Noses (1987) získal Veľkú cenu poroty za najlepší dokumentárny film na festivale Sundance, dokument Let's Get Lost (1988) o jazzovom trúbkarovi Chetovi Bakerovi bol nominovaný na Oscara.

kde: Dům U Kamenného zvonu, Staroměstské náměstí 13, Praha

kedy: ut-ne :10.00 –20.00 

do mesta:

festival Svetlo v meste

Vizuálno-umelecké podujatie „unikátnym spôsobom, formou svetelných, videomappingových či laserových predstavení priblíži širokej verejnosti historické príbehy dominánt Námestia SNP v Bansej Bystrici a sústredí sa na to, čo je na nich jedinečné a osobité. Všetci návštevníci budú môcť pozorovať impozantné skĺbenie umenia a architektúry v interiéri aj v exteriéri najkrajších historických objektov v centre mesta,“ hovorí Oliver Kuklovský, zakladateľ festivalu Svetlo v meste. Centrum mesta sa stane živým priestorom, kde dominujúcim prvkom nie sú len pamiatky, budovy, ulice a interiéry, ale tiež umelecké inštalácie od slovenských umelcov či študentov umenia.

Z programu vyberáme:

katedrála Františka Xaverského - Ľubomír Slovinský, historický video-mapping. Videomapping na katedrále vytvára jedinečný časový portál, ktorý návštevníkov prenáša cez rôzne historické obdobia a udalosti spojené s týmto významným sakrálnym objektom.

Vo vnútri katedrály Františka Xaverského uvedie Veronika Šmírová projekciu s názvom Deep Space. Projekcie v rámci inštalácie vychádzajú z abstraktného zobrazenia dát, ktoré vypovedajú o pôvode vesmíru. Pôjde o dáta pochádzajúce z tzv. hlbokého vesmíru (deep space), ktorý sa rodil pred miliardami rokov. 

Hodinová veža bude súčasťou festivalu vďaka inštalácii od Adam Lukáč s názvom 68 centimetrov,  čiže o koľko je banskobystrická hodinová veža naklonená aj keď na prvý pohľad tento náklon nevidno. Vertikálna svetelná inštalácia v jej interiéri ponúka divákovi jedinečnú príležitosť toto odklonenie vidieť.

Dominik Janovec predstaví v Starej Tržnici vizuálnu inštaláciu s názvom living architecture, spojenie hudby a vizuálneho umenia. Vďaka živému videomappingu sa všetci stanú súčasťou diela.

Centrum nezávislej kultúry Záhrada je ďalšou lokácia festivalu, kde sa predstavi Dorota Holubová s video-art a odbornou pomocou Davida Púchovského.

kde: Banská Bystrica, nám. SNP a ďalšie miesta

kedy: 28.9. - 19.00 - 23.00 

za divadlom:

Uhol_92: Happy End

Nemilosrdná hudobná komédia pre tých, ktorí radi študujú vlastnú identitu a svoju pozíciu vo vzťahoch a svete. Predvečer Veľkého dňa. Bude to začiatok novej životnej etapy alebo koniec sveta. Nič medzitým neexistuje. Feminizmus, pochybný humanizmus Európy či hľadanie pozitívnej maskulinity - rýchlo a hlboko do týchto tém načrú postavy, ktoré vyšli z antických mýtov aj popkultúry 20. storočia. Spoznáme v ich archetypálnych príbehoch sami seba? A vieme vlastne, na akých mýtoch stojí naša spoločnosť? Stojí naša spoločnosť vlastne ešte vôbec?

kde: Nová Cvernovka, Račianska 78, Bratislava 

kedy: 29. 9. o 19.00 

do kina:

na slovenské filmy

wishing on a Star

Film v piatich príbehoch sleduje Lucianu, expertku na aktívnu astrológiu, ktorá vie, že ak niekto chce zmeniť svoj osud tak to dokáže, a osudy jej klientov. Všetci hľadajú nový život, lásku, vášeň, naplnenie túžob alebo pátrajú po odpovediach na otázky, ktoré im doposiaľ nikto nedal.

vypočujte si rozhovor (nielen o tomto filme) s režisérom filmu Petrom Kerekesom.

ema a smrtihlav

Štyridsiate roky minulého storočia. Vojnový Slovenský štát buduje svoju identitu na nenávisti voči menšinám. Po vyhnaní Čechov odchádzajú prvé židovské transporty. Narastajúci nacionalizmus postihne aj maďarskú vdovu Mariku, ktorá príde o prácu v arizovanom krajčírstve v centre Bratislavy. Vzhľadom na svoj pôvod a skutočnosť, že ukrýva židovského chlapca, sa Marika snaží byť nenápadná. Napriek tomu sa ocitne v centre pozornosti dvoch mužov. Slovenského kapitána Hlinkovej gardy a nemeckého nacistického dôstojníka.

Film vychádza z novely a scenára Petra Krištúfka, ktorý mal film pôvodne nakrútiť, no krátko pred začiatkom nakrúcania tragicky zahynul. Prečítajte si spomienky kameramana Martina Štrbu aj slová režisérky filmu Ivety Grófovej.

na gauč:

Básnik Ivan Štrpka oslávil 80. narodeniny a pri tejto príležitosti sa 19. septembra konalo vedecko-umelecké podujatie Ivan Štrpka - Ideme ďalej! Okrem vedeckej konferencie ste mohli s Ivanom Štrpkom stráviť aj príjemný večer v Rómerovom dome. Jeho súčasťou bola i diskusia, viedol ju spisovateľ Michal Tallo a okrem oslávenca rozprávali Mila Haugová, Dušan Dušek a Peter Milčák.

počúvať:

the Cure: Alone

Po 16 rokoch sa The Cure vracajú s novým albumom Songs of a Lost World, ktorý je avizovaný na 1. novembra. Uvádza ho, nie úplne nová, skladba Alone, kapela ju už predstavila na koncertoch, ten pražský dokonca otvárala. A ak sa všetci zhodli, že je to typický The Cure z dôb albumu Disintegration (napokon sám Robert Smith o albume povedal, že „je na temnejšej strane spektra, ale nie je to neúprosná záhuba a temnota, s hudobnými plochami ako napr. na Disintegration“), tak „dobový“ bol aj spôsob, ako bol singel uvedený - nie online, ale pekne po starom v rádiu. 

Frontman Robert Smith o skladbe povedal, že bola rozhodujúca pre nahratie albumu:  „Hneď ako sme mali nahratú skladbu, vedel som, že je to úvodná pieseň. Chvíľu som sa snažil nájsť tú správnu úvodnú vetu k správnej úvodnej piesni, pracoval som s jednoduchou myšlienkou byť sám, vždy som mal niekde vzadu v mysli ten vtieravý pocit, že už viem, o čom by úvodné slová mali byť, a hneď ako sme dokončili nahrávanie, spomenul som si na báseň Dregs od anglického básnika Ernesta Dowsona. To bol moment, keď som vedel, že pieseň – a album – sú skutočné.“  Najviac času mu zabralo práve písanie textov, často prepisoval celé pasáže. A hudobne „snažil som sa vytvoriť veľkú paletu, veľkú vlnu zvuku.“ 

iggy Pop a James Williamson: Kill City

Kill City bol pôvodne nahraný v roku 1975 po rozpade The Stooges.  Vokály sa nahrávali cez víkendy, keď Iggy Pop dostal povolenie opustiť psychiatrickú liečebňu, kde sa liečil zo svojej dlhodobej závislosti na heroíne. Album napokon vyšiel v roku 1977 po úspechu Iggyho sólových albumov The Idiot a Lust For Life.  Ako píšu kritici (a fanúšikovia súhlasia) Kill City zostáva nedoceneným punkrockovým klenotom.

na koncert:

Ľahká Múza v sobotu zahrá v Art Cafe v Banskej Štiavnici. Zaznejú hlavne skladby z aktuálne vydaného albumu Piesne Ticha, ktoré si (a fanúšikom) kapela nadelila k 40. výročiu svojho vzniku. 

ARTFORUM

paolo Cognetti: Dole v údolí

Dvaja bratia. Jeden domased, druhý bitkár a tulák. Po rokoch sa stretnú pri tom, čo ich spája - pri chlaste a dedičstve. A Cognetti rozohrá svoju hru plnú plastických postáv, krásnej prírody a silných emócií. Esenciu knihy tvorí silné puto s prírodou a krásno kontrastujúce s brutalitou. 

natalia Ginzburg: Chladné srdce

Inaque prináša opäť svetovú kvalitu - talianka Natalia Ginzburg patrí k oceňovaným a naozaj významným antifašistickým autorkám, ktorých život bol zaujímavý minimálne rovnako, ako ich tvorba. Chladné srdce je naozaj chladné. Bez sentimentu a plné hnevu, píše o osamelosti v manželstve, zúfalstve a nevere a riešení, ktoré prináša úľavu. 

ivan Ježík: Na druhý pohľad

Kniha rozhovorov Ivana Ježíka, Trenčana, ktorý je však na slovenskej kultúrnej scéne známy od západu na východ a od severu na juh. Rozhovory s ľuďmi, ktorí vytvárajú hodnoty, odsýpajú hladko - Ivan má ľudí rád a na knihe to cítiť. Aj oni majú radi jeho - nevyhýbajú sa otázkam, odpovedajú ochotne a nechávajú sa spoznať aj inak, ako obvykle. 

aleš Palán: Tahle kniha ti změní život

Rozhovor je jednoducho vyzerajúci žáner, veď stačí zaujímavý respondent a polovica úspechu je vo vrecku. A potom je tu Palán, ktorý sa zhovára s ľuďmi na okraji, s ľuďmi, ktorí sú neviditeľní, ale ich životy stoja za pohľad. Pretože všetky zaň stoja. V najnovšej knihe sú lepom rozhovorov knihy, ktoré im zmenili život.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite