Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Angela Lansburyová sa preslávila ako amatérska detektívka. Keby nebola herečkou, venovala by sa politike

.bibiána Kristína Danitová .kultúra

Natrafiť na miesto vraždy počas dovolenky si vyžaduje poriadnu dávku talentu. Ten mala okrem slečny Marplovej a Herculea Poirota aj Jessica Fletcherová. Detektívka zo seriálu To je vražda, napísala patrí medzi kultové fiktívne postavy a je priekopníčkou kriminálok.

Angela Lansburyová sa preslávila ako amatérska detektívka. Keby nebola herečkou, venovala by sa politike sita/Photo by Casey Curry/Invision/AP, File

príbeh spisovateľky, z ktorej sa stala amatérska detektívka, si v 80. rokoch získal priazeň divákov. Udalosti v meste Cabot Cove v americkom Maine sledovali ľudia zo svojich obývačiek od 30. septembra 1984 dlhých 12 rokov. Seriál získal množstvo ocenení vrátane cien Emmy a Zlatých glóbusov. Patrí k jedným z najpopulárnejších a najdlhšie vysielaných relácií. V priemere ho za týždeň videlo 25 miliónov divákov. 

Po roku 1996, keď televízia CBS odvysielala poslednú epizódu, sa tvorcovia seriálu rozhodli vytvoriť štyri nadväzujúce filmy. Hoci mali plány na viacero podobných spin-offov, vznikol len jeden, a to Právo & Harry McGraw. Ten však taký úspešný nebol, skončil po prvej sérii.

Angela Lansburyová, predstaviteľka Jessicy Fletcherovej, bola svojho času veľmi obľúbená. Mark Lawson ju v rozhovore pre Guardian označil za „jednu z najväčších žien amerického divadla a obrazovky“.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite