Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Phil Collins: Ako sa robí hit

.samuel Ivančák .kultúra .kultúra

Patrí medzi jediných troch hudobníkov, ktorí predali viac ako 100 miliónov albumov so skupinou a na sólovej dráhe. Štyri z nich, ktoré zadefinovali tvár popu osemdesiatych rokov, mu k tomu výrazne dopomohli.

Phil Collins: Ako sa robí hit CALLE HESSLEFORS/ULLSTEIN BILD/GETTY IMAGES Phil Collins za bicími v roku 1985.

„keď som sa stal spevákom Genesis, môj život sa zmenil spôsobom, ktorý som si nevedel ani predstaviť. (...) Ale že by som ľutoval, čo sa stalo z kapely alebo čo to urobilo so mnou? To teda povedať nemôžem. Žiadna alternatíva nebola. Musel som sa tej roly chopiť,“ píše o zásadnej zmene v hudobnej kariére Phil Collins vo svojej autobiografii Not Dead Yet – Stále žijem. Ten zásadný moment nastal v roku 1975, keď jednu z najzásadnejších formácií progresívneho rocku Genesis opustil jej zakladateľ, spevák a frontman Peter Gabriel. 

spoza bicích pred mikrofón

Ako každú kapelu, aj Genesis to postavilo pred zásadný zlom, ktorý priamo určuje, či prežije. Gabriel bol jej tvárou. Húževnatosť a odhodlanie zostávajúcej štvorice však túto krízu prekonali už o rok nato so skvelým albumom A Trick of the Tail, keď sa sólového spevu zhostil bubeník Phil Collins. Mal skúsenosti, pretože Gabrielovi robil sprievodné vokály, no rola frontmana obnáša niečo celkom iné ako iba spev. Čas však ukázal, že vo Philovi Collinsovi toho bolo oveľa, oveľa viac. A pritom by si celkom vystačil so svojím bravúrnym bubeníckym umením. Collins sa za mikrofónom udomácňoval postupne. Od samého začiatku mu však bolo jasné, že sa nechce stať iba náhradníkom Petra Gabriela, s ktorým ich spájala podobná farba hlasu. Dovtedajšiu gabrielovskú teatrálnosť tak vystriedala collinsovská civilnosť a sympatická hravosť.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite