Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Láska dvoch líščích žien v zaostalom svete nedá v opere zaspať

.linda Nagyová .kultúra .kultúra

Čo by asi povedal skladateľ Leoš Janáček, keby o sto rokov po uvedení svojho diela Příhody lišky Bystroušky videl, ako sa z postavy koktajúcej žabičky Skokánka, ktorú mal v mimoriadnej obľube, stane klon malej líšky?

Láska dvoch líščích žien v zaostalom svete nedá v opere zaspať MAREK OLBRZYMEK/SND Adriana Kučerová ako Bystrouška, Jana Kurucová ako Zlatohříbek ich deti v opere SND Příhody lišky Bystroušky.

janáček bol síce milovníkom bizarných námetov, svedčia o tom viaceré jeho opery, ako napríklad Věc Makropulos, žabičku ale z opery o Bystrouške nevyškrtol, ani keď ho o to požiadal jeho veľký podporovateľ Max Brod, blízky priateľ Franza Kafku. Neobľúbenosť žabičky u Maxa Broda naznačuje Milan Kundera v knihe Můj Janáček, v ktorej sa zamýšľa nad skladateľovou osobnosťou. 

Nie je to len žabička Skokánek, patriaca medzi úvodné postavičky Příhod lišky Bystroušky a operu zároveň slovami uzatvárajúce, ktorá v novom naštudovaní zmení podobu. Režisérka Sláva Daubnerová so svojím tímom rozhodli o vizuále „líščích klonov – podobách ženy“ aj pre kobylku, cvrčka, modrú vážku či mušky. Aktuálne štvrté uvedenie diela do jej rúk pred dvoma rokmi zveril vtedajší generálny riaditeľ Slovenského národného divadla Matej Drlička. Daubnerová predstavila svoju koncepciu vedeniu už v tom čase s tým, že najnovšia verzia nebude o zvieratkách.

apokalyptický les ako ekologický výkričník

Hoci scénografia aktuálneho naštudovania opery v podaní Volkera Hintermeiera pracuje s akýmsi pozostatkom vypáleného lesa, ktorý by sme mohli chápať ako memento ľudského konania, na začiatku príbehu o Bystrouške bol naozajstný les. Prostredie, kde sa utiekali obaja, autor predlohy Lišky Bystroušky Rudolf Těsnohlídek aj skladateľ Janáček. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite