Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Narnia aj po viac ako sedemdesiatich rokoch vyvoláva spory. Fanúšikovia sa neprestávajú hádať o poradí kníh

.bibiána Kristína Danitová .kultúra

Rovnako ako vošli súrodenci Pevensiovci do šatníka a ocitli sa v Narnii, séria o tejto krajine plnej mágie voviedla deti prostredníctvom strán svojich kníh do sveta fantasy príbehov. Príbehy C. S. Lewisa sa stali pre mnohé deti prvými knihami, ktoré mladí čitatelia sami prečítali a možno vďaka nim si našli celoživotnú záľubu.

Narnia aj po viac ako sedemdesiatich rokoch vyvoláva spory. Fanúšikovia sa neprestávajú hádať o poradí kníh pixabay.com

kroniky Narnie, ako sa volá najslávnejšia knižná séria britského spisovateľa, majú aj po viac ako siedmich dekádach od vzniku stále svojich čitateľov. Tí sa s radosťou pohrúžia do pútavo vyobrazeného magického sveta, kde sa odohráva boj medzi dobrom a zlom. Do tohto boja sú zapojení aj súrodenci Pevensiovci. Pre Petra, Susan, Edmunda a Lucy to je nielen dobrodružstvo, ale aj dôležitá životná lekcia o hodnotách a morálke. 

inšpirácie za príbehmi

Sedemdielna séria si získala takú obľubu u čitateľov, že sa dočkala filmových a divadelných adaptácií. Inšpirovala mnohých spisovateľov, ktorým učaroval dobrodružný svet založený na gréckej a rímskej mytológii a alegórii. Patria k nim J. K. Rowlingová alebo Philip Pullman, autor trilógie Jeho temné hmoty. A ak by ste sa chceli skutočne ocitnúť v tejto krajine, C. S. Lewis sa pri písaní série inšpiroval pohorím Morne v Severnom Írsku.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite