Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Filmy .týždňa: Hitlerova kúpeľňa, strašidelný úškrn a megaprepadák

.martin Papšo .kultúra .film

Túto správu o nových filmoch v kinách si neobjednal predseda, ale aj tak v nej budú strašné veci. Horor o desivom úsmeve, megaprepadák režisérskej legendy aj hrôzy vojny objektívom slávnej fotografky. Takú bohatú fantáziu nemá ani SIS.

Filmy .týždňa: Hitlerova kúpeľňa, strašidelný úškrn a megaprepadák CINEMART Naomi Scott ako popová hviezda Skye v horore Úsmev 2. Scenár a réžia: Parker Finn.

najprv sa pozrieme na zúbky hororovému príbehu o popovej dive, ktorá sa len ťažko spamätáva z traumy a nechtiac pritom ubližuje svojmu okoliu. Napriek tomu sa všetci usmievajú. Smiech, naopak, prešiel Francisa Forda Coppolu po obrovskom komerčnom výbuchu jeho dlho pripravovaného opusu o Amerike budúcnosti. Ešte predtým v biografickej dráme o Lee Millerovej uvidíme, ako vznikla ikonická fotka Adolfovej kúpeľne. Ktovie, čo by povedala Eva na nahú ženu vo vani a najmä špinavé čižmy na dlážke.

film týždňa: Úsmev 2

Popová hviezda Skye sa pripravuje na veľkolepé turné po nútenej prestávke zavinenej tragickou nehodou. Zdá sa, že temnú minulosť úspešne prekonala, ale stane sa jej niečo, čo spustí sériu hrozných udalostí. Je svedkom brutálnej samovraždy, ktorej obeť má na tvári neprirodzený úsmev. Od tohto momentu stále častejšie vidí rôzne desivé výjavy. Prestáva rozlišovať, čo je realita a čo nočná mora, spôsobená vyčerpaním a stresom. 

Úsmev 2 je potvrdením pravidla, že neexistuje úspešný horor, ktorý by nemal pokračovanie. Ich kvalita býva často strašidelná, ale v tomto prípade sa nemusíte báť. Na prvý pohľad rovnaký úsmev prešiel pri bližšom pohľade do ironického úškrnu. Jemný žánrový posun odráža odlišnú profesiu hlavnej hrdinky, keď psychologičku nahradila speváčka. Predtým bol predmet strachu skôr skrytý – nič nevydesí tak spoľahlivo ako vlastná predstavivosť. Dvojka toho ukazuje oveľa viac. Pri identickej príbehovej štruktúre sa snaží dosiahnuť rovnaký efekt trochu inými prostriedkami. Neštíti sa krvi a pridáva aj dávku poriadne čierneho humoru. Znalosť prvého dielu je skôr nevýhodou, pretože uberá z pocitu sviežosti. 

 

BEZ VÁS SA NEPOHNEME

Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite