Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Opustil nás Marián Varga

Opustil nás Marián Varga

.peter Bálik .kultúra 09.08.2017

Vo veku 70. rokov zomrel legendárny hudobník Marián Varga.

Prekliata, či posledná rodina?

Prekliata, či posledná rodina?

.eva Čobejová .kultúra .film 06.08.2017

Na Poľsko sa možno teraz kdekto pozerá zvrchu ako na krajinu zaostalú, tmársku, v ktorej sa preto darí podivným politikom. No stačí zájsť do kina a spoznáte aj celkom iné Poľsko.

.týždeň

Letný fejk

.anton Vydra .kultúra .knižnica 06.08.2017

Dramaturg a spisovateľ Daniel Majling napísal knihu, aká sa len tak nevidí. Ruzká klazika je vydarený experiment. A hoci srší vtipom, derie sa z nej na povrch aj tragika unavenej obyčajnosti.

Ktorý film urazil vaše povolanie?

Ktorý film urazil vaše povolanie?

.elena Akácsová .kultúra .film 06.08.2017

Keď sa vo filme objaví postava s našou profesiou, alebo sa odohráva v prostredí, ktorému dobre rozumieme, ozve sa v nás odborník a hneď vidíme chyby, zjednodušenia i klišé. Mnohé filmy nás naštvú, len niektoré naopak, naše profesné ego pohladkajú. Ktoré to sú?

.týždeň

Rozdelený Berlín

.juraj Malíček .kultúra .zásah 06.08.2017

Na jeseň v roku 1989 prichádza do Západného Berlína britská agentka MI6, inkognito, samozrejme, veď je špiónka. Keď ju na letisku čaká miestna úderka KGB, dôjde jej, i nám, že Sovieti toho vedia podstatne viac, akoby mali. 

.týždeň

Minirecenzie

.kultúra .minirecenzie 06.08.2017

KNIHA Aron J. Gurevič: Jedinec a společnost ve středověku • KNIHA Etgar Keret: Osem percent ničohov • HUDBA Saténové ruky: Tretí album

.recka týždňa: Public Service Broadcasting – Every Valley

.recka týždňa: Public Service Broadcasting – Every Valley

.filip Olšovský .kultúra 04.08.2017

Najprv nahrali dve hudobné pocty ľudskej vynaliezavosti a nezlomnosti. Na treťom albume zvážneli a vytvorili plnohodnotnú sociálnu drámu o baníckom meste kdesi vo Walese. Strhujúcu, mrazivú a prekračujúcu hranice svojho žánru.

Aká by bola vila Tugendhat, ak by ju architekt navrhoval dnes?

Aká by bola vila Tugendhat, ak by ju architekt navrhoval dnes?

.ľubica Šimkovicová .kultúra 04.08.2017

Fungujú ikonické architektonické diela tak dobre ako po estetickej, aj po technickej stránke? Architekti sa rozhodli preskúmať, ako by dizajn vily Tugendhat ovplyvnili dnešné požiadavky na budovy. Zmenila by sa architektúra či zážitok z dizajnu?

Petr Stančík: Čarodějův učeň v čase přežraných velryb

Petr Stančík: Čarodějův učeň v čase přežraných velryb

.jiří Peňás .echo24 .kultúra 31.07.2017

Petr Stančík je vypravěč rabelaisovského typu a také Gargantuu trochu připomíná. Jeho romány Pérák, Mlýn na mumie a Andělí vejce patří k tomu nejčtivějšímu, nejchytřejšímu a nejzábavnějšímu, co v české próze v posledních letech vyšlo.

.týždeň

Kolotoč Crash

.filip Olšovský .kultúra .zásah 30.07.2017

Rozdiel medzi čírou radosťou a zničujúcou frustráciou ešte nikdy nebol taký malý. Stačí byť narodený niekedy v prvej polovici deväťdesiatych rokov, mať doma hraciu konzolu Play Station 4 a nejakých štyridsať eur.