Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

V delíriu ramien a bokov

V delíriu ramien a bokov

.anton Vydra .kultúra .literatúra 02.07.2017

Ak sa Rus stane jedným z najvýznamnejších amerických spisovateľov, znie to priam neuveriteľne. Vladimir Nabokov zomrel pred štyridsiatimi rokmi. Autor provokujúcej Lolity si v živote prešiel kadečím.

Lena verzus Svet

Lena verzus Svet

.zuzana Mojžišová .kultúra .kritika 02.07.2017

Jestvujú spoločenské témy, o ktorých sa hovorilo ťažko v minulosti a hovorí sa ťažko aj dnes. Ani budúcnosť to nezmení. Preto, že tie témy sú odporné, na celý život boľavé, zanesené predsudkami a stereotypmi. Sú špinavé.

Únos zo spa rezortu

Únos zo spa rezortu

.michaela Mojžišová .kultúra .kritika 02.07.2017

Premiéra Únosu zo serailu, uvedeného pod hlavičkou Operného štúdia SND, sa niesla v znamení viacerých debutov. Najväčšie očakávania sa spájali s operným novicom, známym choreografom a muzikálovým režisérom Jánom Ďurovčíkom.

Autor hudby k Batmanovi a Hunger Games: Film bez hudby je nuda

Autor hudby k Batmanovi a Hunger Games: Film bez hudby je nuda

.dvtv .kultúra 01.07.2017

Americký skladateľ filmovej hudby James Newton Howard začínal ako chudobný chlapec. O tri týždne hral pre 80-tisíc ľudí. Dnes má na konte ocenenie Emmy, Grammy a osem nominácií na Oscara. Prečo je hudba vo filme dôležitá?

.recka týždňa: Phoenix – Ti Amo

.recka týždňa: Phoenix – Ti Amo

.filip Olšovský .kultúra 30.06.2017

Francúzski rockeri si na šiestom albume vytvorili vlastný svet. Spieva sa v ňom po francúzsky, taliansky i anglicky a z niekdajšej žánrovej škatuľky je už len zaprášený odkaz na minulé časy.

.športovec víkendu: Športový príbeh roka? Pokojne

.športovec víkendu: Športový príbeh roka? Pokojne

.filip Olšovský .kultúra 26.06.2017

Pred Vianocami Petru Kvitovú napadol a poranil v jej dome zlodej. Koncom roka ešte vôbec nebolo jasné, či česká tenistka niekedy znova chytí do rúk raketu. Prešiel však iba polrok a v živote Petry Kvitovej sa všetko na dobré obrátilo.

Anna z tmavozeleného domu

Anna z tmavozeleného domu

.denisa Gdovinová .kultúra .film 26.06.2017

Vrátila sa. Strelené a očarujúce dievča, ktorého fantázia dokáže jabloňové kvety vo váze premeniť na kráľovskú záhradu princeznej Kordélie. Annin jednoduchý, no očarujúci príbeh je späť v novom seriáli na Netflixe.

.týždeň

To nevytesníš!

.juraj Malíček .kultúra .zásah 26.06.2017

Filmoví Transformers sú od tretieho dielu blbosť, jasne a nekompromisne a to je fajn, lebo človek aspoň vie, do čoho ide. Do kina, jasnačka, inak veľmi nemá zmysel dívať sa, to veľké plátno predsa len ukáže a každý film je lepší ako žiadny. 

.týždeň

Pol Pot je nám až príliš blízky

.marína Gálisová .kultúra .knižnica 26.06.2017

V roku 1975 ovládli Kambodžu Červení Khméri. Povstalci, ktorí vraj chceli vrátiť krajine dôstojnosť – očistiť ju od kolonializmu. Svet im na to skočil. A Červení Khméri zavraždili až dva milióny vlastných krajanov.

.recka týždňa: alt-J – Relaxer

.recka týždňa: alt-J – Relaxer

.filip Olšovský .kultúra 23.06.2017

Alt-j robia komplikované umenie, za každú cenu posúvajú hranicu ďalej a možno potichu čakajú, dokedy to bude únosné. Ešte stále je.