Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Record Store Day na Slovensku

Record Store Day na Slovensku

.peter Bálik .kultúra 20.04.2017

V bratislavskej kaviarni Kút je malý obchod s vinylmi. Vinylové platne sú prvým obchodom s hudbou u nás, ktorý sa podarilo zapojiť do Record Store Day. Jeho desiaty ročník sa uskutoční 22. apríla. O sviatku venovanom malým predajniam s hudbou sme sa rozprávali s Jojom Peštom, šéfom obchodu.

Vyšehrad pobláznil Česko

Vyšehrad pobláznil Česko

.kryštof Pavelka .echo24 .kultúra 17.04.2017

Posledních několik let tráví mladší ročníky na Západě volné chvíle podobným způsobem: zamilované páry, partičky kamarádů, i celé rodiny, si stále častěji vybírají z nabídky on-line poskytovatelů filmů a seriálů, jako je nezpochybnitelná jednička na trhu, americký gigant Netflix.

Všade samé vajcia

Všade samé vajcia

.elena Akácsová .kultúra 17.04.2017

Aj programátori majú svoj foklór. A má to aj veľmi tradičný názov – veľkonočné vajíčka. Nejde však o žiadne zdobenie kraslíc robotom, hoci aj taký už existuje. Ide o virtuálnu obdobu ľudového zvyku hľadať po záhrade skryté vajíčka a zajace.

.týždeň

Trhlina v priestore literatúry

.marína Gálisová .kultúra .knižnica 16.04.2017

Porota ceny Anasoft litera si tento rok musela vypočuť už dosť výčitiek, a to ešte ani nepoznáme výsledky hodnotenia. Stačilo pár mien, ktoré priradila medzi finalistov. Napríklad Jozef Karika.

.týždeň

Minirecenzie

.kultúra .minirecenzie 16.04.2017

KNIHA Akram Ajlisli: Kamenné sny; FILM Vo veľkom štýle; HUDBA Fallgrapp: V hmle;

Verejnoprávne a aj dobré

Verejnoprávne a aj dobré

.eva Čobejová .elena Akácsová .kultúra 16.04.2017

O RTVS sa začína zvádzať politický súboj. Nič nové na Slovensku, ale kritika neprišla vo vhodnom čase. Verejnoprávnej televízii teraz celkom ide karta.

.týždeň

Nie židia a kresťania, ale modrí a žltí

.michaela Mojžišová .kultúra .kritika 16.04.2017

Úvahy o aktuálnosti klasických opier sú často iba bulletinovým klišé. O to silnejší zážitok je, keď sa skutočne naplnia. Tak ako v inscenácii Halévyho Židovky, ktorá sa po Antverpách, Mannheime a Štrasburgu dostala aj na javisko SND.

.týždeň

Stredovek

.daniel Hevier ml. .kultúra .zásah 16.04.2017

Slovenská rocková hudba má jeden veľký problém. Väčšinou sa z nej na úkor razantnosti vytráca obsah. Jej hĺbku nahrádza plytkosť efektnej paľby gitarových riffov. V tomto zmysle sa dostáva tvorba obľúbenej kapely Korben Dallas vysoko nad priemer. 

Jabloň v zime

Jabloň v zime

.peter Bálik .kultúra .hudba 16.04.2017

Pred 44 rokmi vyšiel debutový album Deža Ursinyho a jeho kapely Provisorium. Teraz si ho jeho fanúšikovia môžu vychutnať vo vinylovej reedícii.

Gorily vychádzajú z hmly

Gorily vychádzajú z hmly

.filip Olšovský .kultúra .hudba 16.04.2017

O pár dní vydávajú štvrtý album, na ktorý fanúšikovia čakajú už sedem rokov. Za ten čas Gorillaz dozreli, nazbierali veľa nových spolupracovníkov a priblížili sa k splneniu sna, ktorý stál už pri ich začiatkoch. Byť prvou čisto animovanou kapelou na svete.