Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Anketa: Chick Corea bol hudobný mág

.peter Bálik .marína Gálisová .kultúra

Džezový velikán Chick Corea, ktorý ovplyvnil viaceré generácie muzikantov, zomrel tento týždeň vo veku 79. rokov na akútnu formu rakoviny. Bol hviezdou svetovej hudby, ale zároveň skromným a pokorným človekom, povedali o ňom osobnosti slovenského džezu.

Anketa: Chick Corea bol hudobný mág SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko Jr., File

Miki Skuta (hudobník): Chick Corea bol pre mňa jedným z tých mála hudobníkov, ktorého hudobný jazyk bol pre mňa absolútne blízky. Počúval som ho od mojich dvanástich rokoch. LP, ako My Spanish Heart, Chick Corea Akoustic Band, samozrejme aj Return to Forever... jeho účinkovania s Milesom Davisom ( Bitches Brew), s John Mclaughlinom ( Electric Guitarist), s Paco de Luciom, atď... atď ... to sú míľniky jazzu. Jeho odchodom sa pre mňa skončila jedna skoro päťdesiat rokov trvajúca éra. Corea dal nesmierne veľa aj nám, hudobníkom, ale aj publiku, ktoré ho milovalo. Verím, že jeho hudba tu zostane ešte veľmi dlho.

peter Lipa (spevák a organizátor): Chick Corea bol hviezdou prvej veľkosti. V Bratislave hral trikrát, z toho dvakrát na našich džezákoch. Najprv v roku 1983 s Gary Burtonom a sláčikovým kvartetom a potom na jeseň 2007 ako sólista. Bol to jeho samostatné vystúpenie, ktoré sa konalo tesne po džezových dňoch. Báli sme, akú to bude mať odozvu, ale bolo úplne vypredané. Bol to úžasný koncert, ktorý odohral s veľkým nasadením. Prišiel mi ako skromný a pracovitý človek. Nemal žiadne hviezdne maniere. Pred koncertom nás len požiadal, aby sme zrušili televíznu stenu za jeho chrbtom, lebo ho rušila pri hraní. 

Corea bol jeden zo šťastlivcov, ktorý hral s Milesom Davisom na albumoch In a Silent Way a  Bitches Brew, keď sa Miles vrátil na scénu. Tam sa začala jeho úžasná kariéra. Krátko na to sa zistilo, že nie je len skvelým hráčom, ale aj skladateľom. Napísal veľa skvelej hudby, medzi nimi aj veci, ktoré sa neskôr stali džezovými štandardami ako La FiestaSpain a 500 Miles High. Podobne ako Miles Davis, aj Corea bol mentorom mladých muzikantov. Pod jeho vedením vyrástli takí džezmeni ako Al Di Meola, John Patitucci alebo Avishai Cohen. Neskôr používal zaujímavú taktiku, že si vyberal zaujímavých spoluhráčov ako napríklad s Bobbyho McFerrina, s ktorým sa nepotreboval dohadovať a cvičiť. Bol to taký level muzikantstva, že sa spolu stretli na pódiu a mali radosť z hudby. Chick Corea sa prehral sa do úlohy hudobného mága. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite