Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Špicbergy nie sú len o krásnej prírode, ale aj o ľuďoch, ktorí tam žijú – dokument Návštevníci

.bibiána Kristína Danitová .kultúra

Za zasneženou idylkou sa skrýva krutá realita. Práve ňou sa vo svojej práci zaoberala sociálna antropologička Zdenka Sokolíčková. Život Špicberčanov je ťažký nielen kvôli prírodným podmienkam, ale aj pre tamojšiu politiku.

Špicbergy nie sú len o krásnej prírode, ale aj o ľuďoch, ktorí tam žijú – dokument Návštevníci Cinémotif Films/trailer

sen o živote na súostroví ležiacom v Severnom ľadovom oceáne ničí nejasná budúcnosť. Z klimatického hľadiska hrozí Špicbergom v najbližších desaťročiach zaplavenie. Miestni sledujú, ako sa im pred očami mení klíma a ovplyvňuje všetko navôkol.

Problémom nórskeho súostrovia je aj miesta politika. Usadiť sa tam môže teoreticky ktokoľvek, kto si tam nájde prácu a bývanie. V praxi sa ľudia často dostanú do začarovaného kruhu – ak nemajú prácu, tak nedostanú ubytovanie a ak nemajú bývanie, nedostanú prácu. Rovnako je to aj s výukou nórčiny. Od cudzincov sa očakáva, že sa ju naučia a keď sa nájde niekto ochotný zorganizovať kurzy – na ktoré sa prihlásili desiatky záujemcov –, najsevernejšie trvalo osídlené mesto sveta Longyearbyen však nie je schopné poskytnúť jedinú miestnosť.

Pohľad Nórska na Špicbergy – známe aj ako Svalbard – je zaujímavý.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite