Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dobré jedlo: Prebúdzanie chuti

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Môže byť mäsové – hovädzie, jahňacie, bravčové, dokonca z kačky či sliepky –, ale aj výhradne zeleninové, dnes by sme povedali vegánske. Každý, kto vie ako-tak variť, sa s ním už stretol, hoci nepoužil práve jeho odborný názov: ragú.

Dobré jedlo: Prebúdzanie chuti Getty Images Ragú je odvodenina od francúzskeho slova ragoûter, čo znamená prebudiť, rozvinúť chuť. Stačí zmeniť jednu jedinú ingredienciu a všetko zrazu môže chutiť inak.

mnohokrát sme na tomto mieste spomínali, že za základmi francúzskej kuchyne stojí istá vznešená pani z Florencie, ktorá pri svojom vydaji za francúzskeho panovníka priviedla z obavy, že sa v Paríži dobre nenaje, celý húf svojich talianskych kuchárov a alchymistov. Mýtus o Kataríne Mediciovej ako zakladateľke francúzskej kulinárskej tradície sa snažia Francúzi všemožne spochybniť, investujú do toho nemálo energie, no ako dobre vieme – pikantné a trošku zlomyseľné príbehy sa len ťažko nahrádzajú suchopárnou pravdou. Navyše, Taliani si čoraz viac na poli kuchárskeho umenia vyskakujú a začínajú si brať aj to, čo im nepatrí.

Napríklad práve vyššie spomínané ragú. Svet pomaly začína zabúdať, kde sú jeho korene, a čoraz viac toto slovo spája s talianskymi cestovinami. Poznáme bolonské ragú, neapolské ragú, ragú z Bari či benátske ragú. To všetko sú talianske ľahkonohé klasiky, ktoré sa čoraz viac zapisujú ľuďom do ich chuťovej pamäti, a Francúzi môžu robiť, čo chcú, svoje ragú si už len sťažka dokážu vziať späť. 

 

BEZ VÁS SA NEPOHNEME

Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite