cestoviny majú dlhú a zaujímavú históriu, ktorá sa datuje až do staroveku. Hoci sa tradične považujú za taliansku záležitosť, ich pôvod je prastarý. Je pravdepodobné, že aj do Talianska dorazili z Ázie, kde sú rezance doposiaľ súčasťou typických pokrmov – z Číny ich doviezol Marco Polo. Ak berieme terminológiu prísne, medzi cestovinami a inými typmi rezancov je rozdiel v použití tvrdej pšenice (durum wheat).
Cestoviny sú „doma“ na celom svete. Sú kaloricky vcelku priateľské (cca 150 kcal na sto gramov varených cestovín) a majú viac než solídny obsah proteínov, preto sú často súčasťou diéty pred väčšími športovými výkonmi.
BEZ VÁS SA NEPOHNEME
Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.