Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Všetko dobré, cestoviny! (+ výber z rubriky Dobré jedlo)

.marian Jaslovský .jozef Koleják .lifestyle

Dnes si pripomíname medzinárodný deň cestovín, ktorý vznikol v roku 1995 na kongrese, ktorý sa konal v Ríme za účasti viac ako 40 výrobcov z celého sveta. Založili na ňom International Pasta Organisation.

Všetko dobré, cestoviny! (+ výber z rubriky Dobré jedlo) pixabay

cestoviny majú dlhú a zaujímavú históriu, ktorá sa datuje až do staroveku. Hoci sa tradične považujú za taliansku záležitosť, ich pôvod je prastarý. Je pravdepodobné, že aj do Talianska dorazili z Ázie, kde sú rezance doposiaľ súčasťou typických pokrmov – z Číny ich doviezol Marco Polo. Ak berieme terminológiu prísne, medzi cestovinami a inými typmi rezancov je rozdiel v použití tvrdej pšenice (durum wheat). 

Cestoviny sú „doma“ na celom svete. Sú kaloricky vcelku priateľské (cca 150 kcal na sto gramov varených cestovín) a majú viac než solídny obsah proteínov, preto sú často súčasťou diéty pred väčšími športovými výkonmi.

 

BEZ VÁS SA NEPOHNEME

Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite