hneď na začiatku môžeme skonštatovať, že pojem národná kuchyňa sa síce používa, ale v podstate je to nezmysel, lebo gastronómia sa vyvíjala v daných oblastiach storočia a tisícročia bez ohľadu na národnú identifikáciu nejakých skupín obyvateľov, pričom plodiny, receptúry, suroviny, receptúry a koreniny putovali po celom svete. Takže sa bavme o regionálnej gastronómii, to samozrejme zmysel má.
Podľa etnologičky Rastislavy Stoličnej, ktorá sa zaoberá slovenskou ľudovou gastronómiou, je Slovensko typickou multikultúrnou a multietnickou krajinou, aj na kuchyňu mali vplyvy rôzne etniká, každé si prinieslo svoje jedlá. Ku gastronomickej diverzite prispieva aj fakt, že Slovensko je pomerne členité územie, zahŕňajúce tri klimatické oblasti.
čo je cudzie?
Ak patríte medzi hejterov všetkého amerického, celkom odôvodnene očakávame, že by ste nikdy nedali do úst paradajku, papriku, fazuľu, zemiaky, kukuricu, arašidy, tekvicu či ananás. Tieto plodiny (a mnohé ďalšie, napríklad tabak) totiž pred objavením Ameriky v Európe nepoznali. Verím teda, že ich už vaša svojstojná kuchyňa neuzrie. Na druhej strane môžete obnoviť tradíciu zabudnutých plodín ako repa, kvaka, runkla a podobne. Môžete ich pokojne pripravovať ako zemiaky alebo sušiť ako huby a v zime dávať do polievok.
BEZ VÁS SA NEPOHNEME
Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.