dá sa povedať, že ovládla všetky možné ázijské rýchle občerstvenia po celom svete. Ľudia si ju nadšene objednávajú predovšetkým v podobe na ryži spôsobne uložených naleštených a nakrájaných ugrilovaných kuracích pŕs posypaných sezamom a čerstvo nakrájanou mladou cibuľkou – takzvaného teriyaki kuraťa.
Mnohí si myslia, že ide o typické japonské jedlo, no v Japonsku by ho v tejto podobe márne hľadali. Teriyaki síce je japonské slovo, no to, čo dnes pod týmto názvom vnímame, nevzniklo v Japonsku. „Tak kde potom?“ pýta sa určite zvedavý čitateľ. Odpoveď nie je jednoduchá, pretože omáčka teriyaki je taká chutná a mimoriadne obľúbená, že sa o jej pôvod bije niekoľko miest na zemi a je to bitka naozaj neúprosná.
BEZ VÁS SA NEPOHNEME
Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.