Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dobré jedlo: Nová kaša

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Je nenápadné a všetci ho berú ako samozrejmosť. No na to, aby mohlo vzniknúť, bolo potrebné mať nápad, víziu, ba aj odhodlanie. Dnes dokonca existuje v instantnej, práškovej podobe a je súčasťou rôznych národných jedál. Milované aj nenávidené pyré.

Dobré jedlo: Nová kaša GETTY IMAGES Slovo pyré sa začalo používať až od trinásteho storočia a pochádza zo starofrancúzštiny. Pureé – vyčistený alebo zjemnený.

najčastejšie ho poznáme v podobe jeho zemiakovej verzie, keď sa nám na tanieri ocitne  kôpka či v horšom prípade lepkavý roztečený fľak rozmixovaných uvarených zemiakov zvláčnených maslom a mliekom. História pyré je však oveľa staršia. Siaha rozhodne ďalej ako do šestnásteho storočia, keď k nám priplávali prvé zemiaky. Nikto presne netuší, ako vzniklo. 

To je neklamným znakom toho, že je tu s nami od úplných prvopočiatkov, keď si náš predok uvaril niečo nad ohňom. A ako to už býva, zrejme pri tom geniálnom nápade opäť  zohrali kľúčovú úlohu emócie. Isto-iste sa niekto zase niekde zabudol, dobehol k hrncu neskoro a našiel v ňom už len rozvarenú zeleninu. Naštval sa tak strašne, že z tej mľandravej a rozpadajúcej sa masy od zlosti vybil novú štruktúru: lahodnú pastu, ktorá sa dala podávať ako príloha či nežný dip na namočenie skyvy chleba. 

 

BEZ VÁS SA NEPOHNEME

Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite