patrí medzi najstaršie pestované zrná a olej, ktorý sa z neho vyrábal, patrí medzi najstaršie lisované oleje. Nečudo, na sezame si totiž jeho olejnatosť skrátka nedá nevšimnúť. Semienko je síce malé, no už na prvý pohľad pôsobí mäkko a prítulne. Stačí doň len zahryznúť a na jazyk sa nám vyleje zvláštna oriešková chuť, ktorá potom nežne udrie do nozdier s vôňou čerstvo upečeného chleba. Tú chuť nosí olejová tekutina.
Ľudstvu teda netrvalo dlho, aby prišlo na to, že zo semien sezamu veľmi ťažko vyrobí múku, no oleju z neho bude mať habadej. Prišlo na to zhruba 3000 rokov pred naším letopočtom, keď sa v údolí rieky Indus začali objavovať políčka so sezamom. Sezamový olej je napokon v indickej kuchyni dodnes najpoužívanejšou ingredienciou
BEZ VÁS SA NEPOHNEME
Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.